Havreformar med ostkräm och hjortronsylt är ett riktigt gott tilltugg som passar till en bubblande dryck eller på en plockbuffé. Jag gör en flirt med den klassiska mandelmusslan men fyller istället formarna med en len ostkräm och så toppar jag med en klick söt hjortronsylt och röd oxalis.
Jag bakar havreformarna på en blandning av vetemjöl och havregryn. Havregrynen rostar jag först i torr stekpanna för lite mer smak. När de svalnat mixar jag grynen till ett grovt mjöl i matberedare eller mixer. Jag låter degen vila i kylen minst en timme eller över natt. Om det senare kommer degen att behöva ligga framme en stund så att den blir enklare att baka ut.
Jag delar degen i jämnstora bitar och rullar till små bollar som jag därefter trycker ut i en form. Jag använder en småkaksform i silikon från pufz.se men det går såklart lika bra att använda formar av metall eller papper. Är det nya metallformar kan du behöva smöra dem. Jag gör ett tydligt hål i mitten med hjälp av en rund pinne, typ skaftet på en trägaffel eller liknande. Om hålet går igen under gräddningen kan du markera det på nytt när formarna är nygräddade.
Havreformarna kan du grädda i god tid före serveringen och sedan förvara i burk med lock. De håller sig fina i minst 1-2 veckor och kan även frysas. Receptet på ostkrämen hittar du här.
Det vackra gröna fatet togs fram av keramiker Susanne, drejat.se när jag skulle låna keramik som rekvisita till min andra bok Baka & ta tillvara. Det är också Susanne som gjort vasen på första bilden. Visst passar fatet perfekt till mina havreformar med ostkräm och hjortronsylt!