Havreformar med ostkräm och hjortronsylt

27 december, 2022
havreformar med ostkräm

Havreformar med ostkräm och hjortronsylt är ett riktigt gott tilltugg som passar till en bubblande dryck eller på en plockbuffé. Jag gör en flirt med den klassiska mandelmusslan men fyller istället formarna med en len ostkräm och så toppar jag med en klick söt hjortronsylt och röd oxalis.

Jag bakar havreformarna på en blandning av vetemjöl och havregryn. Havregrynen rostar jag först i torr stekpanna för lite mer smak. När de svalnat mixar jag grynen till ett grovt mjöl i matberedare eller mixer. Jag låter degen vila i kylen minst en timme eller över natt. Om det senare kommer degen att behöva ligga framme en stund så att den blir enklare att baka ut.

Jag delar degen i jämnstora bitar och rullar till små bollar som jag därefter trycker ut i en form. Jag använder en småkaksform i silikon från pufz.se men det går såklart lika bra att använda formar av metall eller papper. Är det nya metallformar kan du behöva smöra dem. Jag gör ett tydligt hål i mitten med hjälp av en rund pinne, typ skaftet på en trägaffel eller liknande. Om hålet går igen under gräddningen kan du markera det på nytt när formarna är nygräddade.

Havreformarna kan du grädda i god tid före serveringen och sedan förvara i burk med lock. De håller sig fina i minst 1-2 veckor och kan även frysas. Receptet på ostkrämen hittar du här.

havreformar med ostkräm

Det vackra gröna fatet togs fram av keramiker Susanne, drejat.se när jag skulle låna keramik som rekvisita till min andra bok Baka & ta tillvara. Det är också Susanne som gjort vasen på första bilden. Visst passar fatet perfekt till mina havreformar med ostkräm och hjortronsylt!

havreformar med ostkräm

Havreformar med ostkräm och hjortronsylt

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
30-45 st beroende på storlek
1,5-2 timmar + vilotid

Havreformar med ostkräm och hjortronsylt är ett riktigt gott tilltugg som passar till en bubblande dryck eller på en plockbuffé. Havreformarna kan gräddas i god tid före serveringen och förvaras i burk med lock. De håller sig fina i minst 1-2 veckor och kan även frysas.

Ingredienser:

200 g smör, delat i kuber

130 g (1,5 dl) socker

180 g (3 dl) vetemjöl

120 g (3 dl) havregryn

nypa salt

Gör så här:

1. Rosta havregrynen i torr stekpanna på medelvärme. Rör konstant för jämn rostning. Häll över på fat och låt kallna.

2. Mixa havregrynen till grovt mjöl i matberedare.

3. Tillsätt övriga ingredienser och kör snabbt ihop till en deg.

4. Häll ut på bänken och arbeta samman till en boll. Lägg i plastpåse och låt vila i kyl, minst 1 timme eller över natt. Om det senare, tänk på att fram degen en stund innan.

5. Värm ugnen till 175°.

6. Dela degen i jämnstora bitar och tryck ut i formarna. Gör ett tydligt hål i mitten med hjälp av ett runt träskaft eller liknande.

7. Placera på plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter.

8. Låt svalna lite på galler. Vänd och stjälp försiktigt kakorna ur formarna. Du kan behöva knacka på formen eller trycka lite lätt.

9. Låt kallna. Förvaras i burk med lock.

10. Fyll havreformarna med ostkräm och toppa med en klick hjortronsylt och kanske ett blad oxalis.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?