Havrefrallor med dinkel

10 april, 2021

Havrefrallor med dinkel, ett lättbakat bröd som blir extra matigt tack vare havrekli och havregryn. Jag är ju väldigt förtjust i att baka med dinkel när jag bakar med gluten. Men du kan lika gärna använda vetemjöl om du vill. Jag använder som så ofta kallt vatten till degvätskan och låter degen jäsa lite längre.

En deg som får jäsa länge utvecklar smakerna i lugn och ro. Dessutom sker en nedbrytningsprocess i mjölet som gör att vi lättare kan tillgodogöra oss näringsämnena. En annan fördel är att man kan dra ner på mängden jäst, vilket jag gärna gör. Du skulle lika gärna kunna jäsa den här degen ännu längre, över natt i kylen, och då kan du minska mängden jäst till mellan 5-10 gram.

Den vackra keramikskålen har jag köpt hos Åsa Olofsson Keramik.

Havrefrallor med dinkel

225 grader
12 st

15 g färsk jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
70 g (1,5 dl) havrekli
200 g (5 dl) havregryn eller dinkelflingor
2 tsk salt
30 g (2 msk) rapsolja
20 g  (1 msk) honung
300 g (5 dl) siktat dinkel eller vetemjöl
havregryn att dekorera med

Smula jästen i en stor bunke. Häll i vatten och vispa om. Tillsätt resten av ingredienserna, men inte riktigt allt mjöl. Arbeta nu samman allt med en stor träslev eller trägaffel. Om du tycker att det behövs, tillsätt lite mer mjöl. Det ska kännas lite som en stabil gröt. Dra gärna igenom med en slickepott runtom så att det inte finns några mjölstråk kvar. Låt därefter jäsa i plastad bunke i 1,5 timme.

Se till att sätta på ugnen i god tid. Förbered en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Häll lite havregryn i en skål eller djup tallrik.

Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i 12 lika stora delar, ca 95 g/st. Degen är något kladdig, men om du fuktar handflatorna så går det lättare att forma till runda bullar med händerna. Doppa ovansidan av de lätt fuktade bullarna i skålen med havregryn och lägg sedan över på plåten. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna på galler. Hoppas det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?