Havrelimpa med yoghurt och frön

19 maj, 2021
havrelimpa

Havrelimpa med yoghurt och frön är ett bröd som bakas på bara havregryn, fröer, yoghurt, ägg och salt. Och så en tesked bikarbonat förstås. Det är alltså inte ett bröd som ska jäsa och innehåller heller inte malda psylliumfröskal (husk). Några torkade frukter kan vara gott att blanda ner. Liksom en näve sötmandel om man vill ha lite mera tuggmotstånd. Dessutom kan du ersätta ägget med ett så kallat linfröägg. Om du äter glutenfritt, använd rent havre.

Jag använder tioprocentig yoghurt, turkisk eller grekisk, eftersom det är vad vi har hemma. Man kan såklart ta en annan yoghurt eller späda denna med lite vatten om man vill prova sig fram med konsistensen. En växtbaserad yoghurt går också bra att använda. Tillsätt lite pressad citron eller vinäger i så fall. Man kan också mixa havregrynen lätt om man vill ha mindre bitar.

Det här är ett bröd som mår bra av att förvaras svalt. Men det kan såklart också skäras i skivor och frysas in. Jag får en del frågor om bröd helt utan jäst, psyllium (husk) och mjöl. Det här är en variant som jag tycker blir god och fungerar utmärkt som bröd.

havrelimpa

Havrelimpa med yoghurt och frön

1 bröd, avlång brödform (1–1,5 liter)
Ugn 175 grader

300 g (7,5 dl) havregryn
1 dl blandade fröer (solros, pumpa, linfrö, sesam)
1 tsk bikarbonat
500 g (5 dl) naturell yoghurt 10%
1 uppvispat ägg (eller låt 1 msk krossat linfrö svälla till gelé med 3 msk kallt vatten)
1 tsk salt
ev 5–7 st torkade aprikoser eller fikon + 1 dl sötmandel eller nötter

Värm ugnen till 175 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper. Eller smöra och mjöla. Med bakplåtspapper är det bara att lyfta ur det färdiggräddade brödet.

Blanda havregryn och fröer med bikarbonat. Tillsätt sen yoghurt, ett uppvispat ägg (med gaffel) och salt. Blanda med en slev till en kladdig smet. Vänd sist ner torkad frukt och mandel eller nötter. Dra gärna några tag med en slickepott och se till att få med allt, även det i botten.

Häll smeten i formen, jämna till. Dekorera därefter med frön eller pudra över lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Tips! Ta därefter ut brödet ur formen och lägg in det på gallret i några minuter så att det får en lite mer gräddad yta runtom.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?