Inlagd saffran, rör ihop nu och förgyll ditt julbak

15 oktober, 2014
inlagd saffran

Har du provat att göra inlagd saffran? Denna exklusiva krydda som kommer från saffranskrokusen, Crocus Sativus, och dess pistiller. Blommorna plockas för hand tidigt på morgonen, men bara de med tre pistillmärken. Och ju mindre av andra växtdelar som fås med vid plockning desto högre kvalitet. Pistillerna måste tas ut samma dag som de plockas och läggs genast på tork. På bara 10-12 timmar har det mödosamma arbete som främst utförs av kvinnor och barn krympt till nästan ingenting.Till ett kilo torkad saffran behövs det en halv miljon pistiller. Se där en anledning till att saffran är världens dyraste krydda. Iran och Spanien är de länder som tillverkar mest saffran. Den högsta (och dyraste) kvaliteten av saffran heter Coupé i Spanien och Sargol i Iran. Den innehåller endast den mörkröda delen av pistillerna och ger både mer färg, arom och smak.

Det vanligaste är nog fortfarande att vi köper den malda kryddan på påse i matbutiken, men prova gärna saffranspistiller för att uppleva skillnaden. Om du har svårt att hitta kan jag tipsa om ett besök här eller köp på nätet här. Om du köper den malda på påse så titta gärna efter vilken kvalitet den har.

Idag blir det alltså ett finfint och smakfullt tips inför jul. Jo, jag vet det är tidigt att prata om jul och jag går med skygglappar i butikerna som redan packat upp julen. Men det här handlar om att få ut så mycket smak som möjligt inför julbaket och då är det utmärkt att lägga in sin saffran redan nu. Enkelt är det också. Du kan använda saffransmarinaden redan efter några veckor men det bästa är att låta den marinera länge så att smakerna hinner utvecklas maximalt. Upp till ett år kan den stå. Allt du behöver är saffran, råsocker och konjak (det ska även fungera med rom). Och en burk med tättslutande lock.

Till 1 gram saffran tar du 2 matskedar konjak och 1 matsked råsocker. Rör samman allt och ställ sedan burken i kylskåpet och låt den vara tills det är dags för julbaket. Står det 1 gram saffran i receptet så använder du 2 msk marinad.

I min kyl står det nu två olika burkar, en på hel saffranspistill och en på mald saffran av högsta kvalitet. Gjorde en större sats på den malda och då tog jag 10 gram saffran, 100 g konjak och 100 g råsocker. Ett halvt gram saffran ska då motsvaras av 10 gram saffransblandning.

Ska bli spännande att prova de olika varianterna och se om det blir skillnad i färg och smak eller mest i struktur. Både sockret och konjaken fungerar som konserveringsmedel och smakhöjare. Smaken av saffran blir både len och djup. Att kryddan legat i sprit kommer inte att kännas i det bakade saffransbrödet.

Se nu till att köpa hem de tre ingredienserna som kommer att förgylla ditt julbak. Rör ihop och glöm bort. Och så ser vi till att fortsätta njuta av den vackra säsong som är nu, den fantastiskt vackra hösten. Nästa säsong kommer så småningom och då är det dags att plocka fram den där fantastiska burken♥

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?