Jordnötskakor med salt choklad (glutenfria)

12 februari, 2019
jordnötskakor med salt choklad

Jordnötskakor, har du smakat det någon gång? Det är så gott med det salta som möter det söta. Låter lite knasigt kanske men passar riktigt fint med jordnötter i en småkaka. Första gången jag hörde talas om detta var när jag fick boken om Stora Benhamra gård i min hand. En bok som är skriven och formgiven av Åsa Swanberg och Anette Lagerberg, två kreatörer som jag haft glädjen att få arbeta tillsammans med under åren som operativ projektledare på reklambyrå.

Glutenfri version av jordnötskakor

I denna bok finns ett recept som heter ’Birrens jordnötskakor’ och jag kom att tänka på de där kakorna för ett tag sedan och att jag skulle försöka mig på att göra en glutenfri version av dem. Det gick alldeles utmärkt kan jag nu tala om och försvinnande goda är de dessutom. Som grädde på moset valde jag att ringa lite choklad över de färdiggräddade kakorna, men inte vilken choklad som helst. Som en liten överraskning är den smälta mörka chokladen smaksatt med salt lakritspulver. Ett fint komplement till de salta jordnötterna. Självfallet går det bra att använda vilken choklad som helst.

Vill du baka kakorna enligt originalreceptet så använder du 3 dl vetemjöl istället för durra- och fullkornsrismjöl och utesluter fiberhusken.

jordnötskakor med salt choklad

Glutenfria jordnötskakor med choklad

40 st
Ugn 175°

200 g rumsvarmt smör
170 g (2 dl) socker

120 g (2 dl) salta jordnötter
90 g (1,5 dl) durramjöl
80 g (1,5 dl) fullkornsrismjöl
70 g (2 dl) havregryn, glutenfria om det behövs
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver

100 g mörk choklad
1-3 tsk salt lakritspulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumsvarmt. Vispa smör och socker poröst, kör med elvispen i två minuter. Mät upp och mixa jordnötterna till ett lagom fint mjöl. Själv tycker jag att det gärna kan få finnas lite struktur kvar. Blanda nu alla torra ingredienser i en bunke, rör om och tillsätt till vispade smöret och sockret. Vispa ihop alltsammans på låg hastighet tills det blandats ordentligt. Rör till sist ihop degen med en slickepott och se till få med allt i botten också.

Baka ut jordnötskakorna

Degen kan formas på bakbordet även om den är något porös. Jag vägde degen och delade vikten på 40 för att veta hur många gram deg varje kaka bör bestå av. På så sätt blir kakorna lika stora och jämnt gräddade. Har du ingen våg delar du bäst du kan och använder ögonmått. Rulle varje degbit och lägg på bakpappersklädd plåt. Jag har en extra bred ugn och lade 20 kakor på varje plåt. Kakorna flyter ut lite när de gräddas så se till att ha lite mellanrum. När du fyllt en plåt så trycker du till kakdegen lite lätt bara med fingrarna. In med plåten i varm ugn på mitten och grädda kakorna i 10-12 minuter. Låt kakorna kallna helt på plåten.

Om du vill kan du nu smälta choklad över vattenbad och smaksätta med salt lakritspulver. Ta lite i taget och smaka av tills du tycker det passar dina salta smaklökar. Det går fint att använda den choklad du tycker om såklart, själv tog jag mörk choklad 70%. Jag fyllde en spritspåse med chokladen och spritsade ut den. Det går förstås lika fint att använda en sked och bara ringla över chokladen.

jordnötskakor med salt choklad

Kakorna blev så goda, crunchiga men ändå mjuka och så där så att de smälter i munnen. En småkaka helt i min smak. Hoppas nu att jag inspirerat dig till att baka glutenfria jordnötskakor.

Ännu mera kakor

Om du är förtjust i kakor men hellre vill baka något utan jordnötter kanske det kan passa med mina havrekakor med choklad och kardemumma eller mina veganska kikärtskakor med choklad och kardemumma. Ett par av de kakor som finns här på bloggen.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • ellenor Thwaites

    Var hittar du fullkornsrismjöl? Tror du det funkar med vanligt rismjöl också? :)
    Tack för bästa bästa bloggen för oss glutisar!

    • Tusen tack för dina fina ord! Jag köper oftast Urtekrams ekologiska fullkornsrismjöl. Finns på min stora Coop eller så köper jag på nätet. Det lär gå fint med vanligt också, jag är bara inte så förtjust i det :) Hoppas det smakar!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?