0
Jul Tips

Att ge med hjärtat

 

Det är en konstig värld vi lever i med tusentals och åter tusentals människor på flykt och i nöd. Den här julen känner åtminstone jag att julhandel och köphysteri gärna får läggas åt sidan. Jag ska med nöje besöka några julmarknader för stämningens skull men i övrigt försöker jag undvika alla former av köpcenter de närmaste veckorna. Den här julen önskar jag mest av allt dela med alla nära och kära som har möjlighet att komma till oss. Och ni andra är med mig i hjärtat även om ni inte sitter vid bordet. Självfallet kommer vi att skämma bort våra små (nåja, våra ungdomar) med klappar och så får det vara, men i övrigt tänker jag att den här julen ska handla om gemenskap, värme, god mat, samtal och tända ljus. Att låta hjärtat vara med. Skulle du trots allt vilja ge något, för visst är det något visst med klappar under granen och att visa omtanke, så kommer här några tips på vad du kan ge. Med hjärtat.
 
 
En som verkligen har ett stort hjärta är Ingrid. Vi lärde känna varandra för drygt tio år sedan. Ingrid förlorade både sin dotter och barnbarn i den ofattbara tsunamikatastrofen i Thailand. Ganska så omgående startade Ingrid Indahjälpen som sedan dess både praktiskt och ekonomiskt hjälper barn och unga kvinnor i området kring Khao Lak. De både stöttar en skola, ett barnhem och ett hem för HIV/AIDS-drabbade mammor med barn. Allt arbete är frivilligt och görs utan administrativa kostnader. Eldsjälarna i projektet är Ingrid och hennes Börje som även varje år besöker Thailand och hjälper på plats. På så sätt vet de också precis vad som behövs. Mer om deras insatser kan läsas på hemsidan. Indahjälpen är såklart beroende av penninggåvor och insamling sker på många sätt. Försäljning av smycken och tavlor. Våra barns skola har varje år ‘Inda-dagen’ när barnen samlar in pengar. Och så här i juletid öppnar Ingrid och Börje upp sitt hem och dukar upp med konsthantverk som de själva gjort. I år ägde julmarknaden rum 1:a och 2:a advent och självfallet var vi där i helgen men bidra kan du göra året om. Pengarna och hjälpen kommer fram. Ingrid med familj gör ett fantastiskt arbete som verkligen värmer mitt hjärta.
 
 
Katastrofer sker alltid på vårt klot men aldrig tidigare har så många pågått samtidigt som just nu. Vi matas av bilder och nyheter om övergrepp och missförhållanden i Irak, Syrien, Gaza, Centralafrikanska Republiken och Sydsudan. UNICEF är på plats i alla de här länderna och levererar mat, näringstillskott, rent vatten, sockersaltlösning mot uttorkning, tält och mycket mer. Behoven är enorma och pengarna räcker inte till. Allas hjälp behövs för att kunna fortsätta rädda barns liv. Här kan du hitta klapparna till de barn som behöver dem mest.
 
 

Något som gör riktigt ont är det faktum att alltför många varje dag öppnar plånboken för att utnyttja ett barn sexuellt. Det arbetar Ecpat för att stoppa. De vill sprida ljus över mörkret som är barnsexhandel och har skapat en julklapp att ge bort eller behålla själv. Med en liten men värdefull tändsticksask, kallad Årets Ljusklapp, stödjer man kampen för en värld fri från barnsexhandel.

 
 
Mitt armband, som jag också skrivit om här, är en utmärkt klapp till någon som tycker om smycken. Det blir något att slå in som glädjer både mottagare och massajkvinnorna i norra Tanzania som tillverkar dem. Läs mer och beställ din gåva här.

 
 
Designhjälpen har jag skrivit om tidigare men berättar gärna igen. Startades av Hanna Wendelbo och drivs nu även med hjälp av maken Martin. Hanna kände att hon var tvungen att göra något för att hjälpa och med hjälp av designers, konstnärer, företag runt om i landet som skänker finheter som man sedan får köpa, antingen först till kvarn men ibland även buda, så går pengarna oavkortat till hjälpen där den behövs. In och kika här på allt fint som sålts och se till att vara med nästa gång det är dags. Kanske den perfekta julklappen kan inhandlas samtidigt som pengarna gör gott.

 
 
Och så till sist, så tycker jag att den här bilden som cirkulerat på facebook är både fin och tänkvärd. Det finns så många fantastiska eldsjälar, företagare, konstnärer och konsthantverkare runtom oss. Varför inte se till att stötta just dem så här i juletid. Att julklappspengarna går till människor och inte multinationella företag. På så sätt kan vi skapa en riktigt fin jul för många och det är också ett sätt att ge med hjärtat.
 
En hjärtevarm kram till er alla.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.