Kalljästa frallor, bjud på nybakat till frukost

26 april, 2019
kalljästa frallor

Kalljästa frallor som jäser i kylen medan du sover och som sedan snabbt bakas ut och gräddas, det är fina grejer det. Jag tycker det här receptet är toppen när jag vill bjuda på nybakat. Du rör snabbt ihop degen, som därefter sköter sig själv över natten (eller dagen för den delen om du vill bjuda på nybakat till middagen). På morgonen häller du ut degen på bakbordet, skär den i bitar och gräddar. Så enkelt och så gott! Ett bra sätt att baka även för dig som är nybörjare.

Bilden ovan är från min bok Blomster & bakverk. Föremålen är gjorda av keramiker Åsa Olofsson.

collage kalljästa frallor

Kalljästa frallor

12 frallor Ugn 225°

10 g färsk jäst
400 g (4 dl) kallt vatten
100 g (1 dl) kall mjölk
30 g (1,5 msk) honung eller sirap
1,5 tsk salt
60 g (1 dl) grahamsmjöl
600 g (10 dl) vetemjöl special

På kvällen

Ta fram en stor bunke, smula ner jästen och lös upp i vatten och mjölk. I med resten av ingredienserna. Du ska bara röra ihop degen för hand, inte knåda, och den ska vara lite kladdig. Täck bunken med plastfolie. Låt gärna bunken stå framme i rumsvärme någon halvtimme innan du ställer in den i kylen över natt. Placera bunken lite längre ner i kylen där det oftast inte är alltför kallt. Jäsningen avstannar under 4°. 

På morgonen

Sätt på ugnen så att den hinner bli riktigt varm. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord. Vänd om degsjoket så att det blir mjölat på båda sidor. Degen ska inte arbetas med utan bara dras ut något till en ca 2 cm hög rektangel. Skär sedan degen i tolv rutor, det är inte så noga hur bitarna blir. Pudra över lite mjöl och flytta över degbitarna till plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda därefter frallorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Tips!

Du kan variera mjölsorterna efter smak men utgå från ungefär dessa proportioner. Jag tar ibland rågmjöl istället för grahamsmjöl och siktat dinkel eller ölandsvetemjöl istället för vetemjöl. Frallorna smakar allra godast nybakade men de är helt okej även dagen därpå.

kalljästa frallor

Ännu mera kalljästa frallor – och baguetter

Jag vill också tipsa om mina kalljästa frallor på dinkelmjöl och dessa härliga dinkelbaguetter som går lite snabbare att baka och passar utmärkt till både frukost, en god sallad eller enkel soppa.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Mina böcker finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?