Kanelkaka med brynt smör, bara gör!

9 februari, 2020
kanelkaka med brynt smör

Kanelkaka med brynt smör är en klassisk sockerkaka som höjs ett par snäpp tack vare det brynta smöret och lagret av socker och kanel. En perfekt kaka att snabbt röra ihop när fikagästerna är på väg eller när du bara längtar efter något gott. Jag vispade ihop en i fredags morse och hade med till ett möte på jobbet. När sonen fick höra talas om det på kvällen tittade han förundrat på mig och undrade om det inte var med någon bit hem. Den ömma modern bakade då såklart en kanelkaka bara till familjen som vi njutit av nu i helgen. Och en bild hann jag knäppa medan den ännu var intakt.

Apropå brynt smör. Löjligt gott. Borde ha en egen temadag. Om du vill veta hur man gör kan du läsa det här.

kanelkaka med brynt smör

Jag bakar min kaka med siktat dinkel som är lite snällare mot magen. Eller min mage tycker i alla fall det. Såklart går det lika fint använda samma mängd vetemjöl. Jag älskar kardemumma och vurmar alltid för att man köper hela kärnor och stöter själv i en mortel. Blir en helt annan smak. Och doften! Har man nu ingen mortel och inte vill införskaffa någon kan man såklart köpa malen kardemumma. Ett annat tips är att ha en liten pepparkvarn bara för kardemumma i köksskåpet och mala kärnorna på så sätt. Självfallet kan du nöja dig med att bara smälta smöret men prova gärna att bryna det. Smakar så mycket mer.

Kanelkaka med brynt smör

10-12 bitar
Ugn 175°

100 g brynt smör
1 dl mjölk
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl siktat dinkel (eller vetemjöl)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en nypa salt

0,25 dl brunt farinsocker
0,25 dl strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk kardemummakärnor, nystötta

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen riktigt noga. Beroende på vad du har för form kan antingen bara smöra den eller både smöra och bröa. Förbered fyllningen genom att i en liten skål blanda ihop farinsocker med strösocker, kanel och kardemumma.

Börja nu med att bryna smöret (hur man gör kan du läsa om här) och ställ det åt sidan att svalna en stund. Under tiden tar du fram en bunke och elvisp. Mät upp sockret och häll i bunken. Knäck i äggen. I ett litermått mäter du upp mjölet och blandar ner vaniljsocker, bakpulver och en nypa salt. Rör om med en sked. Nu kan du hälla mjölken i det avsvalnade brynta smöret.

Vispa strösocker och ägg i 5 minuter så att det blir riktigt pösigt och vitt. Om du tar lite smet mellan fingertopparna ska du inte längre känna sockerkristallerna. Nu kan du hälla eller sikta i mjölblandningen i smeten. Häll också i smör- och mjölkblandningen. Vänd försiktigt om alltsammans med stora tag till en jämn smet. Försök att behålla så mycket luft som möjligt. Det går såklart att vispa samman det sista på elvispens lägsta hastighet.

Häll nu hälften av smeten i formen. Strö kanel- och sockerfyllningen i ett jämnt lager runtom. Avsluta med att hälla över resten av smeten. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda kakan i 35-40 minuter. Ha koll på mot slutet då alla ugnar är olika varma. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt formen stå i 10 minuter innan du vänder upp kakan på ett galler eller ett fat.

Hoppas att denna kanelkaka ska smaka!

Ännu mera sockerkaka

Här finns en annan variant på sockerkaka med brynt smör. I samma inlägg beskriver jag hur man gör för att bryna smöret. Om du vill baka en glutenfri sockerkaka kan du göra denna med kardemumma och strunta i apelsinerna. Eller denna luftiga äppelkaka som bakas på mandemjöl och durra.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?