Kikärtsgryta, en vardagsvegorätt

24 februari, 2017
kikärtsgryta

En kikärtsgryta har sett dagens ljus efter att jag tänkt att jag vill samla på mig ett urval vegorätter som är av mer vardaglig karaktär och framför allt snabblagade. En vardagsvegorätt kom därför till efter att vi lagade den där fiskgrytan som vi gör lite då och då, och plötsligt slog det mig att jag kunde utgå från det receptet. Så här kommer min kikärtsgryta som också blir mitt bidrag till Månadens Gröna i februari som ju har temat baljväxter.

kikärtsgryta månadens gröna

Kikärtsgryta, en vardagsvegorätt

4 portioner

1 st morot, fint tärnad
1 purjolök, skivad
1 röd paprika, fint hackad

1-2 tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
0.5 dl vitt vin eller vatten

4 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong (eller 1 tärning)
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 dl iMat fraiche (eller vanlig)

2 st tetra à 400 g färdiga kikärtor (ca 6 dl kokta)

Fräs morot, purjolök och paprika mjuka i lite olja i en stor gryta. Tillsätt timjan och tomatpuré. Häll på mindre mängden vin/vatten och fräs någon minut.

Fyll på med större mängden vatten och i med buljong. Tillsätt vitlök, salt och cayennepeppar. Rör ner iMat fraiche och låt grytan småkoka ca 10 minuter. Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem noga i kallt vatten. Tillsätt dem till grytan och sjud försiktigt i 5-10 minuter tills allt är genomvarmt. Smaka av. Servera gärna grytan med ris, matvete eller quinoa och haricots verts.

kikärtskaka choklad kardemumma

Mera baljväxter – Kikärtskakor

Och apropå baljväxter och kikärtor så hoppas jag för allt i världen att ni inte missat mina Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Har överväldigats av all fin respons jag fått från läsare som bakat kakorna och skickat mig både meddelande och bild på sina kakor. Otroligt roligt!

Vad är då Månadens Gröna? 

Månadens gröna är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept och inspiration. Varje månad (5:e) presenteras ett nytt tema och/eller råvara av månadens bloggvärd och det är till bloggvärden du lämnar ditt bidrag (senast 25:e) och sedan presenteras alla recept i ett samlingsinlägg (28:e). Det går lika bra att dela med sig av ett recept via blogg eller instagram.

I februari är det Annie med Vegokäk som är värd och du kan läsa mer eller lämna bidrag i hennes inlägg Månadens gröna: baljväxter! Syrlig vårsallad.

Vi som håller i Månadens Gröna är Blomster och Bakverk, Grönt varje dag, Krii’s Kitchen, Min vardagshälsa, Nicklas Kokbok, Polichinelle, Tuvessonskan, Vegokäk, Vibrant Food Stories.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?