Kikärtskakor med choklad och kardemumma

23 februari, 2022
kikärtskakor

Kikärtskakor med choklad och kardemumma, det låter kanske inte som något man skulle kasta sig över men faktum är att den här satsen med kakor tog slut fortare än jag hann säga … eeh varsågoda. Typ. Men det är ju å andra sidan det allra bästa betyget. Jag presenterade väl inte heller detta som en kikärtskaka utan mer som en cookie. Kanhända att det hade viss betydelse. Nåväl.

Jag bakar kakorna på kikärtsmjöl, ett naturligt glutenfritt mjöl. De innehåller inget vitt socker, men däremot kokossocker och lönnsirap för både smakens och konsistensens skull. Jag har provat att göra kakorna med både kakao nibs och mörk choklad. Kakao nibs är mer knapriga till sin karaktär, medan chokladen smälter lite mer.

Den här kakan passar dig som undviker gluten, mjölkprotein, ägg, nötter och vitt socker. Tänk på att välja rätt choklad bara.

Kikärtskakor med choklad och kardemumma

Ugn 175°
16 st

150 g (2,5 dl) kikärtsmjöl
3 msk kokossocker
1 msk kardemummakärnor, nystötta
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

60 g (0,5 dl) lönnsirap
50 g (0,5 dl) fast kokosolja, smältes på svag värme
1-2 tsk vatten

50 g (1 dl) kakao nibs eller hackad choklad
ev havssalt att strö över

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Se till att bikarbonatet blandas in ordentligt. Tillsätt lönnsirap och kokosolja, arbeta ihop till en sammanhållande kakdeg. Du kan behöva tillsätta lite vatten, men bara en tesked i taget. Degen ska precis bara hålla ihop. Chokladbitarna vänder du ner sist av allt med en slickepott.

Forma bollar av degen (ca 25 g/st) och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till bollarna något. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 12-14 minuter. När de kommit ut ur ugnen trycker du till dem lite med en gaffel. Strö gärna över lite havssalt. Låt kallna helt på plåten.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du däremot beställa ett signerat exemplar går det utmärkt att kontakta mig. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Silja Bergsilj

    Jag brukar äta över-natt gröt av glf havre blandar skivad eko banan och gojibär det både gott och jag känner att mår bra av det

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?