Kikärtstryfflar med mandel och choklad. Det känns kanske som att jag snöat in lite på kikärtor den senaste tiden. Men visst är det spännande att utforska en ingrediens som känns lite oväntad. Kikärter till exempel kan man baka med i både kokt form och som mjöl.
Har du provat att göra tryfflar på kikärtor? Det vimlar av varianter på recept om du googlar på ’chickpea truffles’. Med andra ord kommer du att hitta varianter på tryfflar som du kan anpassa efter vad du tål och tycker om. Här är min variant på kikärtstryfflar.
Kikärtstryfflar med mandel och choklad
1 tetra eller burk kikärtor (ca 400 g)
3 msk honung eller äkta lönnsirap
1 msk kokossocker, kan ersättas med annat socker eller ta mer honung
4 msk mandelsmör, eller annat nötsmör
1 tsk vaniljpulver
1-1,5 tsk hel kardemumma, nystött i mortel
en nypa flingsalt
75 g (1,5 dl) mandelmjöl, kan ersättas med mixade solroskärnor
75 g hackad mörk choklad (70%)
Till dekoration:
150 g smält mörk choklad (70%)
Tips: Välj lönnsirap istället för honung om du vill göra dem veganska. Tänk på att välja rätt choklad om du tänkt göra dem veganska, gluten- eller mjölkfria och kanske helt utan vitt socker. Med andra ord, det här receptet kan du anpassa efter egna preferenser. Och sen kan du dekorera med det du har hemma. Till exempel flingsalt, pistagenöt, mandel, kakao nibs eller bara strö över lite hallonpulver.
Gör så här
Häll bort spadet från kikärtorna och skölj dem väl. Låt rinna av en stund i en sil.
Ta fram en matberedare och lägg i kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt. Mixa på hög hastighet tills det blir en riktigt jämn och fin smet. Häll över smeten i en skål och vänd ner mandelmjöl och hackad mörk choklad med en slickepott tills allt blandats jämnt.
Rulla degen till bollar i önskvärd storlek. Fukta händerna lätt om det känns kladdigt. Lägg bollarna på en plåt eller bricka och ställ i frysen att stelna.
Smält varsamt den mörka chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg på bakplåtspapper att stelna. Förvara kikärtstryfflarna i kylen.
Så här smälter du choklad i vattenbad: Fyll botten i en kastrull med vatten och koka upp. Dra kastrullen från värmen och sätt en skål ovanpå. Lägg den hackade chokladen i skålen och låt stå en stund. Rör om. Oftast räcker detta för att chokladen ska smälta, men om det är mycket choklad du ska smälta så kan du låta kastrullen stå kvar på plattan med svag värme.
P.S. Man måste inte säga att tryfflarna innehåller kikärtor. D.S.
Ännu mera kikärter
Om du vill prova att baka med kikärtsmjöl kan jag tipsa om Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Därefter kan du klicka dig vidare till mina goda spröda sesamkex.
Ännu mera Blomster & Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.
Josefine
Varför har du bakpulver i?
Annelie Andersson
Åh du har helt rätt, jag trodde jag hade tagit bort det. Nu är det borta ;) När jag letade inspiration hade alla recept bakpulver eller bikarbonat i smeten och jag tänkte att det kanske bidrog med luftighet. Men när jag gjort dem senare har jag uteslutit det och märker ingen skillnad. Så skippa det! Tack för påminnelsen.
Sandras Matkrypin
Jag såg när Leila gjorde dessa på tv och blev så sugen att testa och nu när du påminde mig är det ju bara spara ner receptet. Mums va gott!
Trevlig helg till dig <3
Annelie Andersson
Åh vad roligt att höra, ja de blev verkligen goda! Ha en fin helg, Sandra. Kram!