Kikärtstryfflar med mandel och choklad

15 mars, 2017
kikärtstryfflar

Kikärtstryfflar med mandel och choklad. Det känns kanske som att jag snöat in lite på kikärtor den senaste tiden. Men visst är det spännande att utforska en ingrediens som känns lite oväntad. Kikärter till exempel kan man baka med i både kokt form och som mjöl.

Har du provat att göra tryfflar på kikärtor? Det vimlar av varianter på recept om du googlar på ’chickpea truffles’. Med andra ord kommer du att hitta varianter på tryfflar som du kan anpassa efter vad du tål och tycker om. Här är min variant på kikärtstryfflar.

kikärtstryfflar

Kikärtstryfflar med mandel och choklad

1 tetra eller burk kikärtor (ca 400 g)
3 msk honung eller äkta lönnsirap
1 msk kokossocker, kan ersättas med annat socker eller ta mer honung
4 msk mandelsmör, eller annat nötsmör
1 tsk vaniljpulver
1-1,5 tsk hel kardemumma, nystött i mortel
en nypa flingsalt
75 g (1,5 dl) mandelmjöl, kan ersättas med mixade solroskärnor
75 g hackad mörk choklad (70%)

Till dekoration:
150 g
 smält mörk choklad (70%)

Tips: Välj lönnsirap istället för honung om du vill göra dem veganska. Tänk på att välja rätt choklad om du tänkt göra dem veganska, gluten- eller mjölkfria och kanske helt utan vitt socker. Med andra ord, det här receptet kan du anpassa efter egna preferenser. Och sen kan du dekorera med det du har hemma. Till exempel flingsalt, pistagenöt, mandel, kakao nibs eller bara strö över lite hallonpulver.

Gör så här

Häll bort spadet från kikärtorna och skölj dem väl. Låt rinna av en stund i en sil.

Ta fram en matberedare och lägg i kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt. Mixa på hög hastighet tills det blir en riktigt jämn och fin smet. Häll över smeten i en skål och vänd ner mandelmjöl och hackad mörk choklad med en slickepott tills allt blandats jämnt.

Rulla degen till bollar i önskvärd storlek. Fukta händerna lätt om det känns kladdigt. Lägg bollarna på en plåt eller bricka och ställ i frysen att stelna.

Smält varsamt den mörka chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg på bakplåtspapper att stelna. Förvara kikärtstryfflarna i kylen.

Så här smälter du choklad i vattenbad: Fyll botten i en kastrull med vatten och koka upp. Dra kastrullen från värmen och sätt en skål ovanpå. Lägg den hackade chokladen i skålen och låt stå en stund. Rör om. Oftast räcker detta för att chokladen ska smälta, men om det är mycket choklad du ska smälta så kan du låta kastrullen stå kvar på plattan med svag värme.

kikärtstryfflar

P.S. Man måste inte säga att tryfflarna innehåller kikärtor. D.S.

Ännu mera kikärter

Om du vill prova att baka med kikärtsmjöl kan jag tipsa om Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Därefter kan du klicka dig vidare till mina goda spröda sesamkex

Ännu mera Blomster & Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Josefine

    Varför har du bakpulver i?

    • Åh du har helt rätt, jag trodde jag hade tagit bort det. Nu är det borta ;) När jag letade inspiration hade alla recept bakpulver eller bikarbonat i smeten och jag tänkte att det kanske bidrog med luftighet. Men när jag gjort dem senare har jag uteslutit det och märker ingen skillnad. Så skippa det! Tack för påminnelsen.

  • Jag såg när Leila gjorde dessa på tv och blev så sugen att testa och nu när du påminde mig är det ju bara spara ner receptet. Mums va gott!
    Trevlig helg till dig <3

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?