Kladdkaka med kaffe och choklad

4 november, 2020
kladdkaka med kaffe och choklad

Kladdkaka med kaffe och choklad, det är en fantastisk kladdkaka som min kaffe- och baktokiga dotter och jag skapade när hon var kring tio år. Vi gjorde en grej av att baka den på bara ekologiska och rättvisemärkta produkter så långt det var möjligt, och som vi njutit av denna goda kladdkaka genom åren!

Smeten blandas direkt i kastrullen så ta en lite större sådan. Tänk på att en kladdkaka bara ska röras ihop så att det inte kommer in för mycket luft . Alltså, ingen elvisp. Denna vinner på att stå i kylen några timmar eller över natt, så en perfekt kladdkaka att förbereda.

kladdkaka med kaffe och choklad

Kladdkaka med kaffe & choklad

8–10 bitar
Form Ø 23 cm
Ugn 175°

150 g smör
100 g mörk choklad
1 msk snabbkaffepulver, gärna av sorten espresso
215 g (2,5 dl) finkornigt rörsocker eller strösocker
40 g (1 dl) kakao
2 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
3 ägg
60 g (1 dl) vetemjöl
FÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 55 g (1 dl) rismjöl

Värm ugnen till 175°. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smöra sidorna på formen om det behövs.

Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Lyft av kastrullen från värmen och låt svalna något. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret att smälta tillsammans med kaffepulvret. Rör om. Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i smör- och kaffeblandningen. Rör sedan ner ett ägg i taget. Vänd till sist ner mjölet och rör samman till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Tänk på att ugnar är olika, så ha koll på din kladdkaka. När den satt sig i kanterna och fått en gräddad yta är den klar. Ta ut kakan när den fortsatt är lös i mitten så att det blir en kladdig kladdkaka.

Låt kakan kallna helt och ställ den gärna i kylskåp några timmar eller över natten. Jag tycker den är god att äta som den är, men gott att servera med lättvispad ekologisk grädde och chokladdoppade kaffebönor. Eller så kan du göra som jag, toppa den med en vispad pannacotta. Då blir den ännu godare!

Recept och bild kommer från min bok Blomster & bakverk. Du vet väl att du kan beställa boken signerad av mig, läs mer här.

Ännu mera kladdkaka

Vill du ha fler kladdiga kakor kan du kika in till dessa kladdkakemuffins eller min saffranskladdkaka .

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Och du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln!

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?