Kladdkaka med vispad kaffepannacotta

6 november, 2021
kladdkaka med kaffepannacotta

Kladdkaka med vispad kaffepannacotta, se där ett gott sätt att fira kladdkakans dag den 7 november. Kladdkaka är ett av de enklaste bakverken att röra ihop. Gott med bara en klick vispad grädde men ibland är det festligt med en topping. Till exempel vispad pannacotta.

Kladdkakan görs med fördel dagen innan så att den får sätta sig i kylen över natt. Men det räcker med några timmar. Samma sak med pannacottan, som måste stelna ordentligt innan den kan vispas. Jag brukar låta den stå i kyl över natt, men om tiden är knapp så kan det räcka med 5-6 timmar. Det här receptet på pannacotta som bara är sötad med honung hittade jag hos bloggvännen Anna med Anax Skafferi. Om du vill inspireras av god mat och makalöst vackra uppläggningar är det Anna du ska kika in till.

Kladdkakan kan du baka både med och utan gluten. Dessutom blandar du smeten i kastrullen. Enkelt och smidigt.

Kladdkaka med vispad kaffepannacotta

Form 24 cm Ugn 175°

KLADDKAKA
150 g smör, smält eller brynt
150 g mörk choklad 70%
3 ägg
170 g (2 dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl eller 55 g (1 dl) fullkornsrismjöl
0,5 tsk salt
ev smör och kakao

Värm ugnen till 175°. Smöra formen och pudra med kakao. Jag klämmer alltid fast ett bakplåtspapper i mina formar med löstagbar kant och klipper bort överflödigt papper runtom. Då räcker det att smöra sidorna lätt och pudra med kakao. Sen kan man enkelt dra bort papperet och lyfta över kakan till ett fat.

Smält eller bryn smöret. Lyft av kastrullen från plattan och låt smöret stanna. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smöret så att det smälter. Rör ner ägg, socker, mjöl och salt till en jämn smet. Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Den ska ha stannat i ytterkant men fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna och gärna stå i kylen i några timmar innan servering.

KAFFEPANNACOTTA
1,5 st gelatinblad
300 g (3 dl) vispgrädde
40 g (2 msk) honung
2 tsk snabbkaffepulver, gärna av sorten espresso

Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten. Koka bara precis upp grädden, lyft av från plattan och vispa ner honung och kaffepulver. När det löst sig, skaka av gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Häll över i en skål och täck med lock eller plastfolie. Ställ i kylen, helst över natt. Vispa därefter pannacottan med elvisp tills den är fluffig och spritsbar. Fyll en spritspåse och dekorera kladdkakan.

Tips! Här kan du läsa hur man bryner smör.

Ja, vad säger du – visst är dagen värd att fira med en kladdkaka med vispad kaffepannacotta!

Flera kladdkakor

Gillar du kladdkakor tycker jag du ska kika in till min kladdkaka med kaffe och choklad eller varför inte smyga igång adventsförväntan och baka en saffranskladdkaka med lingongrädde.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?