Klart en brownie kan vara nyttig. Och god.

31 januari, 2014
Hur är det möjligt, tänker ni nu. Här levereras det ytterligare ett nyttigt recept. Två på en vecka. Bara sådär. Jo, experimentlustan är stor nu och jag plockar fram de där recepten som legat i ”att-baka-högen”. Blir det gott, så hamnar det här på bloggen. Blir det mindre gott så kan receptet läggas till pappersåtervinningen och jag går på nästa. Visst kan jag någon gång bli besviken, men det är sällan det blir riktigt misslyckat eller osmakligt. 

Idag bjuds det på ett raw-recept, en nyttig brownie utan vare sig gluten, laktos eller ägg. Och endast sötat med lite lönnsirap. Allt mixas ihop i matberedaren, trycks ut i en form och ställs sedan i kylen att stelna. Receptet har jag hittat här, hos den ständigt inspirerande Linda Lomelino. Däremot ersatte jag valnötterna med cashewnötter, vilket blev supergott. Bilderna fick jag knäppa snabbt efter att chokladen ringlats över då hela härligheten skulle in i kylen för att hinna stelna inför att läggas på fat och serveras. Sen blev det faktiskt några över efter kalaset och vi har mumsat varje kväll. Riktigt, riktigt gott. Och faktiskt även godkänt av skeptiker.

Det här behövs:
 
2,5 dl sötmandel (gärna ekologisk)
2,5 dl valnötter/cashewnötter
1 tsk snabbkaffepulver
1,5 dl kakao
1 dl kokoschips
1 krm vaniljpulver
Ett par nypor salt
5 dl torkade dadlar (urkärnade och hackade), ca 400 g
0,25 dl lönnsirap
50 g mörk choklad
Havssalt
 
Lägg 2 dl sötmandlar, 2 dl valnötter/cashewnötter och 1 tesked snabbkaffepulver i en matberedare och mixa tills det är finmalt. Lägg i kakao, kokoschips, vaniljpulver och salt och kör tills allt är finmalt. Häll över i en skål. Lägg nu dadlarna i matberedaren och mixa till så små bitar som möjligt. Tillsätt nötblandning och lönnsirap och kör tills det blir en tjock massa som håller ihop. Hacka 1/2 dl sötmandel och 1/2 dl valnötter/cashewnötter och blanda i degen. Klä en brödform med bakplåtspapper och tryck ut massan i den. Låt stå i kylen minst 1 timme. Smält chokladen, ringla över och strö lite havssalt ovanpå.
Det här var ett riktigt lyckat försök – nyttigt och ruskigt gott. Kanske kan bli en sats till i helgen. Rena rama lördagsgodiset.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?