Kokoskakor med rabarber (glutenfria)

14 juni, 2019
kokoskakor med rabarber

Kokoskakor med rabarber blev en god liten kaka med smak av sommar. Oerhört enkel att göra och med bara några få ingredienser. En lättbakad godsak med andra ord. Jag finhackade rabarbern och snålade kanske lite på mängden men jag var osäker på hur smeten skulle hålla ihop. Så här i efterhand tycker jag ändå att det blev en alldeles lagom avvägd smak av det syrliga.

Jag valde att rosta en del av kokosen vilket ger en härlig och lite mer fyllig smak. Kakan görs bara med vispad äggvita, kokos, sött och kryddor. Kakorna går lika fint att baka med vanligt socker som t ex kokossocker. Och så hade jag i lite vaniljpulver som smakar så fint ihop med rabarber.

kokoskakor med rabarber

Kokoskakor med rabarber

Ugn 175°
ca 25-30 st

45 g (0,75 dl) finhackad späd rabarber
1 tsk socker

200 g (ca 6 dl) riven kokos varav 2 dl kan rostas för mer smak
3 st (1 dl) äggvitor
80 g (1 dl) socker
0,5 tsk vaniljpulver
nypa salt

Så här gör du

Värm ugnen till 175° och klä en plåt med bakplåtspapper. Finhacka rabarbern, lägg i en skål och strö över en tesked socker. Ställ åt sidan.

Börja nu med att rosta ca 2 dl av kokosen i varm och torr stekpanna (detta moment går förstås att hoppa över). Skaka eller rör om hela tiden tills kokosen blir gyllene. Passa så att den inte bränns. Häll upp på en tallrik och låt svalna.

Ta fram en stor skål. Dela äggen och lägg äggvitorna i skålen. Vispa med elvisp tills vitt och skummigt, sänk hastigheten och tillsätt socker och salt, lite i taget. Vispa en minut till på låg hastighet. Viktigt! Tänk på att äggvitan ska  bli en smet och hålla ihop så att den inte är rinnig. Däremot ska den inte bli så fast som när man vispar en maräng.

Häll nu av eventuell vätska från rabarbern. Vänd ner den tillsammans med all kokos i äggsmeten tills det blandats samman. Nu är det dags att forma kakorna. Låt smeten stå och svälla en stund om den känns lös. Lägg kakorna på plåten. De flyter inte ut, så du kan lägga dem tätt.

Jag hade tänkt forma kakorna i handen eller med en sked. Tänkte att en matsked per kaka borde vara lagom och när jag fyllde mitt matskedsmått så insåg jag att jag kunde fylla måttet, trycka till smeten och sedan slå ut den på plåten alternativt liksom dra ut den med fingrarna. Då blev kakorna som små kupoler. Himla smidigt, så ett tips!

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills gyllene. Låt dem svalna på plåten 5-10 minuter innan du flyttar över dem till ett galler för att kallna helt. Kakorna går fint att frysa, tinar på ett kick och är lika goda frysta som nybakta.

Ännu mera rabarber

För ännu flera recept med rabarber vill jag tipsa om mina rabarberkaka med dinkel och mandel liksom min goda rabarbersorbet. Den senare kan också göras både med och utan vitt socker. Om du gillar kokos, kanske dessa Mandelpraliner med kokos och choklad kan passa. Du vet väl att du alltid kan använda sökrutan högst upp till höger om det är något specifikt du letar efter eller är sugen på.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?