Kokosmousse med karamelliserad ananas och lite crunch

18 mars, 2017
kokosmousse med stekt ananas

Kokosmousse med karamelliserad ananas är en dessert som både är enkel att fixa, kan förberedas och som smakar alldeles ljuvligt. Häromveckan hade jag middag med en av mina bokklubbar hemma. I det här sällskapet ses vi alltid på fredagar och i den andra klubben ses vi alltid en vardagskväll. Oavsett när bokklubbarna ses är det alltid lika efterlängtat. Och det är toppen sådana här kvällar med en dessert som går hyfsat lätt att trolla fram.

Till den här kvällen anpassade jag en dessert jag gjort för länge sedan och gjorde den nästintill helt utan mjölkprotein. Själv har jag inga problem med smör så det använde jag men det går lika bra att ersätta smöret med kokosolja eller mjölkfritt smör. Jag har även uteslutit gluten men observera att jag använt havre och havrebaserade produkter och det är inte alla med celiaki som klarar dessa, så viktigt att kolla detta om du ska bjuda någon.

Kokosmousse med karamelliserad ananas

6-8 portioner

2 dl iMat fraiche
1,5 dl kokossocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl riven kokos
2 dl vispbar sojagrädde

1 msk smör/kokosolja/mjölkfritt smör
0,25-0,5 dl lönnsirap (eller flytande honung)
2 dl havregryn (rent havre utan gluten)
0,5 tsk äkta vaniljpulver

1 ananas
4 msk farinsocker
25 g smör/kokosolja/mjölkfritt smör

Det här kan du förbereda kvällen innan eller samma morgon:

Kokosmousse:

Lägg iMat fraiche och kokossocker i en bunke och vispa med elvisp länge, tills det blivit riktigt fluffigt. Det tar några minuter. Vänd sedan ner vaniljpulver och riven kokos och vispa så att det precis blandas samman. Häll upp i burk med lock och ställ in i kylen. Smakerna sätter sig fint om du förbereder detta kvällen innan eller tidigare samma dag.

Crunch: 

Det är gott med ett lite crunchigt inslag till den fluffiga moussen och den kan också förberedas.

Smält 1 msk smör/kokosolja och 0,25-0,5 dl lönnsirap i en stekpanna eller mindre kastrull. Tillsätt 2 dl havregryn och rosta nu alltsammans på svag värme i ca 5 minuter. Rör om hela tiden. När det är klart, dra kärlet från värmen och tillsätt 1 tsk vaniljpulver och rör om. Häll upp crunchet på en tallrik, och låt kallna utspritt.

Inför servering:

Vispa sojagrädden och vänd sedan ner den i kokossmeten. Vispa alltsammans lite till med elvisp så att det blir en fin konsistens. Det här momentet kan du göra innan gästerna kommer så att moussen står helt klar.

Ananasen ska helst skäras i bitar precis innan den steks, så att den inte blir missfärgad. Smält smöret/kokosoljan i en kastrull eller stekpanna. Lägg ner bitar av ananas tillsammans med farinsocker. Rör om försiktigt tills sockret smält ner och frukten blivit varm.

Nu är det bara att lägga samman allt och varva kokosmousse med varm ananas och crunch i flera lager. Och sen är det färdigt att servera!

kokosmousse med ananas

Det här är en perfekt dessert som går fint att göra iordning i tid, har lena smaker och som man blir alldeles lagom mätt av. Det vill till att man tycker om kokos förstås. Och det gör jag. Det blir ganska mycket kokosmousse så det räcker till mer än vad man tror. Till och med till ett par desserter kvällen därpå visade det sig. Det gjorde inget.

Hoppas ni har en fin helg.
∼ Annelie ∼

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?