Kringelbrödet, ett luftigt och gott bröd

14 mars, 2022
kringelbrödet

Kringelbrödet är ett luftigt och gott bröd som får en härligt fin och god yta. Ett recept som följt med i en herrans massa år och dessutom fick en plats i min första bok Blomster & bakverk. Jag inser först nu att jag i alla år kallat det för kringelbrödet (är det ett ord ens?) men det är ju ingen kringla … Gott är det hur som helst, så prova gärna kringelbrödet.

Men först ett par rader om sista chansen till att förhandsboka Baka & ta tillvara.

Förboka min andra bok – bara dagar kvar nu! 

baka och ta tillvara

Jag släpper min andra bok Baka & ta tillvara om drygt två veckor. Längtar så efter att få hålla i boken och att den ska landa hos er. Alla som förbokar boken nu får den alltså signerad och alldeles nytryckt från tryckeriet. Klicka här för att komma till förhandsbokningen hos Bokus (annonslänk). Med andra ord – passa på, för nu är det bara några dagar kvar!


Kringelbrödet

4 bröd Ugn 250°

25 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
30 g (2 msk) olja
1 tsk salt
250 g (5 dl) rågsikt
480 g (8 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Smula jästen i degskålen. Lös upp med vatten och tillsätt olja och salt. Blanda sen i det mesta av mjölet. Börja med rågsikten och ta sen det ljusa mjölet. Spara däremot ett par deciliter. Arbeta degen med maskin i några minuter eller kraftigt för hand. Tillsätt mer mjöl om du märker att degen är kladdig. Den ska släppa från kanterna. Låt jäsa i 1,5 timme under bakduk. Värm i god tid ugnen till 250°.

Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dela i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del till en smal längd, vrid den något och forma sen till en ring. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra ringarna med en kniv. Låt degen jäsa utan bakduk i ca 30–45 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter. Lyft därefter över bröden till ett galler och låt dem kallna utan bakduk.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Just nu kan du förhandsboka signerat exemplar hos Bokus och vara bland de första som får hem boken. Du bokar Baka & ta tillvara här. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?