Krydda din frukost med lakrits, recept på raw bovetegröt

10 november, 2016

I min serie ’Kan man äta lakrits till frukost?’ har jag nu kommit till nästa omgång och idag är det bovetegröten vi kryddar. För svaret på seriens fråga är såklart ’Visst kan man det!’. Och tänk nu på att när jag säger krydda med lakrits så menar jag att jag använder lakritspulver eller lakritsgranulat. En smaksättare som passar utmärkt i både bakning och matlagning, och alltså långt ifrån det du hittar på godishyllan. Det finns flera märken på marknaden men köp gärna av god kvalitet och tänk på att de har olika intensitet i smaken så prova dig fram smakmässigt. Så här gör jag min bovetegröt.

Raw bovetegröt med blåbär och lakrits

(2 portioner)

Tänk på att bovetet ska stå i blöt över natt innan du kan göra iordning gröten. Och innan man använder helt bovete ska det först sköljas i varmt vatten. Läs instruktionerna på förpackningen.

Till 1 sats som räcker till 2 frukostar behövs:

2,5 dl helt bovete (låt stå i blöt över natt och skölj igenom på morgonen)
2,5 dl blåbär (färska eller frysta och lätt tinade)
1 tärnat äpple
2 tsk lakritspulver (jag använder detta)
1 msk honung eller valfritt flytande sötningsmedel (kan uteslutas)

Skölj bovetet med varmt vatten och låt det stå i blöt över natt. På morgonen häller du av vattnet och sköljer noggrant igenom allt genom en sil. Låt rinna av ordentligt. (Självklart kan du lägga dem i blöt på morgonen och göra iordning din gröt på kvällen så att den står klar på morgonen.) Lägg bovete, äppeltärningar, blåbär, lakritspulver och honung i en matberedare och mixa tills det är mjukt och smidigt. Det tar ett par minuter och man kan behöva peta ner lite från kanterna. Fördela i serveringsskål eller burk och toppa med lite extra bär eller lite granola eller något annat du tycker om.

Är du ensam om att tycka om bovetegröt med blåbär & lakrits, grattis. Då har du två frukostar på burk som väntar i kylen. Om inte, så är ju delad glädje dubbel glädje♥

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?