Här kommer ett tips på en enkel vardagsrätt som går snabbt att fixa i ordning. En krämig kycklinggratäng med svamp och soltorkade tomater och med smak av både dijon och parmesan.
Har lagat den här gratängen ett par vardagskvällar nu och det går både snabbt att tillaga och smakar riktigt bra. Vi tycker det smakat bra med ris till men det blir säkert lika gott till pasta. Jag skär alltid kycklingen i lite större bitar då jag tycker det liksom är godare. Hellre att den som äter får dela biten än att det är för små bitar. Men det är tycke och smak såklart!
I listan med ingredienser nedan har jag inom parentes skrivit hur receptet kan anpassas eller varieras. Hoppas det smakar!
Kycklinggratäng
Ugn 225°
4 portioner
800-900 g kycklinglårfilé (el kycklingfilé)
150-200 g svamp (t ex champinjoner eller ostronskivling, finns både eko och svenskodlade i mina butiker)
1 msk mjöl (vetemjöl eller rismjöl)
2,5 dl matgrädde (animalisk eller växtbaserad)
1-2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl fint riven parmesan eller pecorino
ev soltorkade tomater (kan uteslutas)
salt och peppar
hackad persilja
Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i mellanstora bitar. Stek i omgångar i olja eller smör i varm panna. Salta och peppra och lägg över i en ugnsfast form.
Låt nu svampen fräsa i smör i pannan, pudra över mjölet och rör om och slå sedan på matgrädden. Klicka i senap och pressad vitlök och låt det puttra samman lite snabbt. Riv parmesanost fint och lägg ner i såsen tillsammans med soltorkade tomater. Häll nu alltsammans över kycklingbitarna i formen och ställ in den i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Strö gärna hackad persilja över gratängen och servera tillsammans med ris och sallad.
Ännu mera kyckling
En annan kycklingrätt som är riktigt trevlig att bjuda på och toppen då den förbereds i god tid är denna rimmade kyckling.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Anncha, stiligahem.se
Mums så gott. Det där låter som något jag kommer att prova.
Annelie Andersson
Så roligt att höra, hoppas det smakar!