Kycklinggratäng, en enkel vardagsrätt

25 september, 2019
kycklinggratäng

Här kommer ett tips på en enkel vardagsrätt som går snabbt att fixa i ordning. En krämig kycklinggratäng med svamp och soltorkade tomater och med smak av både dijon och parmesan.

Har lagat den här gratängen ett par vardagskvällar nu och det går både snabbt att tillaga och smakar riktigt bra. Vi tycker det smakat bra med ris till men det blir säkert lika gott till pasta. Jag skär alltid kycklingen i lite större bitar då jag tycker det liksom är godare. Hellre att den som äter får dela biten än att det är för små bitar. Men det är tycke och smak såklart!

I listan med ingredienser nedan har jag inom parentes skrivit hur receptet kan anpassas eller varieras. Hoppas det smakar!

Kycklinggratäng

Ugn 225°
4 portioner

800-900 g kycklinglårfilé (el kycklingfilé)
150-200 g svamp (t ex champinjoner eller ostronskivling, finns både eko och svenskodlade i mina butiker)
1 msk mjöl (vetemjöl eller rismjöl)
2,5 dl matgrädde (animalisk eller växtbaserad)
1-2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl fint riven parmesan eller pecorino
ev soltorkade tomater (kan uteslutas)
salt och peppar
hackad persilja

Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i mellanstora bitar. Stek i omgångar i olja eller smör i varm panna. Salta och peppra och lägg över i en ugnsfast form.

Låt nu svampen fräsa i smör i pannan, pudra över mjölet och rör om och slå sedan på matgrädden. Klicka i senap och pressad vitlök och låt det puttra samman lite snabbt. Riv parmesanost fint och lägg ner i såsen tillsammans med soltorkade tomater. Häll nu alltsammans över kycklingbitarna i formen och ställ in den i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Strö gärna hackad persilja över gratängen och servera tillsammans med ris och sallad.

Ännu mera kyckling

En annan kycklingrätt som är riktigt trevlig att bjuda på och toppen då den förbereds i god tid är denna rimmade kyckling.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?