Lakrits- och citronkakor, veganska och glutenfria

12 maj, 2018
lakrits- och citronkakor haupt
Det här inlägget är ett reklamsamarbete där jag tagit fram recept och foto på uppdrag av Haupt Lakrits.

Visst är det så att med sol och värme kommer längtan till uteliv. Att ta en fika på trappan, i trädgården eller packa en fikakorg är ju så ljuvligt. En god kaka hör till och dessa Lakrits- och citronkakor får gärna hålla mig sällskap. Har tagit fram en kaka som passar dig som undviker både gluten och mjölkprotein. Istället för vitt socker har jag använt lönnsirap. Kakorna är smaksatta med det goda lakritspulvret och pricken över i:et är förstås att trycka dit en bit SÖT eller SALT från Haupt. Då får du bara tänka på att denna lakritsbit inte är glutenfri, men däremot vegansk.

Själv är jag svag för både det salta och kombinationen lakrits och citron. När jag var liten fanns det en lakritsstång med citronfyllning som kunde finnas hemma hos min älskade farmor och farfar. Inslagen i gulsvartmönstrat papper som man fick snurra upp i båda ändar. Den smaken och känslan är ännu ett kärt minne och jag kan väl inte påstå att dessa Lakrits- och citronkakor är samma sak, men kakan är lite mjukseg och med just de där smakerna som jag tycker går så himla fint ihop. Och så känns den lite nyttigare och ändå riktigt god.

lakrits- och citronkakor haupt

Lakrits- och citronkakor

Antal 12 st

50 g (0,5 dl) kokosolja
95 g (0,75 dl) äkta lönnsirap
1 st citron, ca 1 msk rivet skal och 1 msk pressad citronsaft
150 g (3 dl) mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk Haupt lakritspulver från Asien
0,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
Haupt SÖT eller SALT lakritsbitar

Börja med att smälta kokosoljan på svag värme i en liten kastrull. Ställ åt sidan. Blanda i lönnsirap, rivet citronskal och pressad citronsaft. Rör om.

Ta fram en bunke och blanda samman mandelmjöl, kokosmjöl, lakritspulver, bikarbonat och en nypa salt. Vänd ner de våta ingredienserna i de torra och blanda samman allt. Ställ nu in kakdegen i kylen i ca en halvtimme. Degen kan kännas lite lös, men tillsätt inget mer mjöl.

Sätt ugnen på 175°. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

Ta fram kakdegen ur kylen och forma runda bollar, ca 25 g (2 msk) per kaka. Lägg bollarna på plåt och tryck till dem lite lätt.

Något som är väldigt gott är att lägga en bit SÖT eller SALT på varje kaka innan man trycker till dem. De innehåller dock både gluten och vitt socker, så hoppa över det om det inte passar dig.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna helt på plåt.

lakrits- och citronkakor haupt

Om du vill inspireras av ännu fler recept med lakrits hittar du mer både inne på Haupts receptsida och här på Blomster&Bakverk. Bara att skriva ‘lakrits’ i sökrutan eller klicka dig vidare hit.

lakrits- och citronkakor haupt

Hoppas nu att ni får njuta av både nybakat och fina soliga dagar. I vanlig ordning blir jag så glad när ni skriver en rad om ni bakat eller lagat något härifrån. Eller taggar mig på Instagram, där ni hittar mig här @anneliesblomsterochbakverk

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?