Lakritskakor kryddade med lakritspulver och så lite mörk choklad på det. Det kan knappast bli godare denna tisdag 12 april som också är Lakritsdagen. Vad kan då passa bättre än att fira med en kaka!
Receptet på lakritskakorna kommer från min första bok Blomster & bakverk. Eftersom jag så gärna kryddar med lakrits, kändes det givet att ha med lakrits på något sätt i boken. Jag vet att en del är tveksamma till lakrits, men att krydda med lakritspulver är inte alls samma sak som lakritsen på godishyllan. Ett riktigt bra lakritspulver är därför ett måste på min bakhylla. Här tillsammans med choklad i en härlig kaka.
Lakritskakor med mörk choklad
25–30 st Ugn 200°
150 g smör, rumsvarmt
170 g (2 dl) strösocker
75 g (1 dl) brun farin strö
2 ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
5 tsk lakritspulver
1 tsk salt
120 g (1,5 dl) mörka chokladknappar
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Värm ugnen till 200°.
Vispa rumsvarmt smör med socker och brun farin i några minuter tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in varje ägg ordentligt. Blanda mjölet med lakritspulver och salt, tillsätt detta till smörsmeten. Vänd till sist ner de mörka chokladknapparna med en slickepott tills allt blandats väl.
Klicka sen ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Jag gör mina i storlek av en pingisboll ungefär, ca 35 g (2 msk) kakdeg. Det brukar bli 25–30 st. De flyter inte ut alltför mycket men du får grädda dem i omgångar då alla inte får plats på en plåt. Tryck till degbollarna lite lätt och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Passa på slutet så att de inte blir för välgräddade. Låt sedan kakorna kallna helt på plåten.
Tips!
Jag brukar lägga på ett par extra chokladknappar på de nygräddade kakorna. Chokladen får smälta och sen strör jag över lite flingsalt. Då blir kakorna ännu lite godare.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Nu har min andra bok Baka & ta tillvara släppts. Båda böckerna finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.
Elizabeth Murali
Hej
Undrar vad jag kan ta istället för vetemjöl till lakritskakorna?
Annelie Andersson
Hej, jag utgår från att du vill göra dem glutenfria. När det är så här mycket mjöl är det svårt att anpassa receptet. Möjligt att det går med mjölmixer men jag använder inte det. Tycker att du hellre ska baka efter ett glutenfritt recept och sen kan du anpassa smakerna. Tänker spontant på dessa recept https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/glutenfria-lakritssnitt-som-en-drom/ + https://blomsterochbakverk.se/recept-bakverk/havrekakor-med-choklad-och-kardemumma/ + https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/havre-och-chokladkaka-utan-gluten-mjolk-vitt-socker/ + https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/jordnotskakor-med-salt-choklad-glutenfria/ Hoppas du hittar något som passar!