Långjästa morotsfrallor med solroskärnor

18 mars, 2022
långjästa morotsfrallor

Långjästa morotsfrallor som får jäsa över natt blir härliga frukostfrallor att servera på morgonen. Det bästa med den här typen av bröd är att det går snabbt att röra ihop degen, den behöver inte knådas och under tiden som det jäser kan du göra annat.

Den långa jäsningen gör att degen får gott om tid på sig att utveckla både smak och struktur. När du väl bakar ut morotsfrallorna är det viktigt att du hanterar degen varsamt så att luftigheten bevaras. En annan bonus är att frallorna håller sig goda i flera dagar.

Jag tycker att det är gott att blanda ner solroskärnor i degen, men det går såklart att variera med andra fröer eller kärnor. Det går också bra att ersätta siktat dinkel med vetemjöl. Fullkornsdinkel kan du ersätta med grahamsmjöl. Tänk på att när du ersätter mjölsorter kan du behöva justera mängderna, så blanda i lite i taget och känn efter om du behöver minska eller öka mängden mjöl.

Ta tillvara småtrötta grönsaker.

Att slänga ner rivna morötter i en deg bidrar med både sötma och saftighet. Det är också ett smart sätt att ta vara på småtrötta grönsaker. Ett annat tips när grönsakerna tappar sin spänst är att lägga dem i en skål med kallt vatten. Släng dem för allt i världen inte om du inte först provat detta.

Nu hoppas jag att du bakar mina långjästa morotsfrallor. Och du, det går såklart finfint att variera morötterna med till exempel rödbetor eller palsternacka. 

Recept och foto från min första bok Blomster & bakverk.

 

långjästa morotsfrallor

Långjästa morotsfrallor med solroskärnor

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
8 st
20 min + jästid + 30 min

Långjästa morotsfrallor som får jäsa över natt blir härliga frukostfrallor att servera på morgonen. Det bästa med den här typen av bröd är att det går snabbt att röra ihop degen, den behöver inte knådas och under tiden som det jäser kan du göra annat.

Ingredienser:

5 g jäst

300 g (3 dl) kallt vatten

20 g (1 msk) honung eller lönnsirap

15 g (1 msk) olja

1 tsk kummin

1–2 tsk salt

100 g (2,5 dl) fint rivna morötter (1–2 st)

60 g (1 dl) solroskärnor

180 g (3 dl) fullkornsdinkel

240 g (4 dl) siktat dinkel (eller vete), spara någon dl till utbakningen

Gör så här:

Blanda ihop degen:

1. Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, olja, kummin och salt. Vispa runt lite.

2. Skala och riv morötterna fint.

3. Blanda ner både morötter, solroskärnor och mjölsorter (spara lite till utbakningen).

4. Arbeta snabbt samman allt till en deg med en träslev.

5. Täck bunken och jäs i rumstemperatur över natt (8–12 timmar).

Baka ut brödet:

1. Värm ugnen till 250°.

2. Häll ut degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel.

3. Skär degen i åtta ungefär lika stora delar och forma eventuellt lite lätt.

4. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Låt bröden jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm.

5. Ställ in plåten i mitten av ugnen, sänk värmen till 225° och grädda frallorna i ca 20 minuter.

6. Flytta över bröden till ett galler och låt kallna, men utan bakduk. Lägger du på en bakduk blir den härliga skorpan mjuk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?