Långjästa morotsfrallor som får jäsa över natt blir härliga frukostfrallor att servera på morgonen. Det bästa med den här typen av bröd är att det går snabbt att röra ihop degen, den behöver inte knådas och under tiden som det jäser kan du göra annat.
Den långa jäsningen gör att degen får gott om tid på sig att utveckla både smak och struktur. När du väl bakar ut morotsfrallorna är det viktigt att du hanterar degen varsamt så att luftigheten bevaras. En annan bonus är att frallorna håller sig goda i flera dagar.
Jag tycker att det är gott att blanda ner solroskärnor i degen, men det går såklart att variera med andra fröer eller kärnor. Det går också bra att ersätta siktat dinkel med vetemjöl. Fullkornsdinkel kan du ersätta med grahamsmjöl. Tänk på att när du ersätter mjölsorter kan du behöva justera mängderna, så blanda i lite i taget och känn efter om du behöver minska eller öka mängden mjöl.
Ta tillvara småtrötta grönsaker.
Att slänga ner rivna morötter i en deg bidrar med både sötma och saftighet. Det är också ett smart sätt att ta vara på småtrötta grönsaker. Ett annat tips när grönsakerna tappar sin spänst är att lägga dem i en skål med kallt vatten. Släng dem för allt i världen inte om du inte först provat detta.
Nu hoppas jag att du bakar mina långjästa morotsfrallor. Och du, det går såklart finfint att variera morötterna med till exempel rödbetor eller palsternacka.
Recept och foto från min första bok Blomster & bakverk.