Lantbröd på råg, ett två dagars bröd

7 mars, 2022
lantbröd på råg

Lantbröd på råg är ett två dagars bröd som jag bakat i många år. Med en fördeg som får bubbla igång över natt blir brödet riktigt saftigt och gott. I flera dagar dessutom. Bara man planerar baket så är detta ett mycket bra vardagsbröd. Se bara till att planera de olika momenten. Recept och bild kommer från min första bok Blomster & bakverk.

Exklusivt erbjudande! Du har väl inte missat att jag släpper min andra bok Baka & ta tillvara i slutet av mars. Just nu kan du förhandsboka ett signerat exemplar som kommer hem till dig så snart boken släpps. Klicka här för att komma till förhandsbokningen hos Bokus (annonslänk). Förhandsbokningen är en begränsad upplaga under en begränsad period. Tack alla ni som förbokar – det betyder massor!

Lantbröd på råg

2 bröd Ugn 225°

Dag 1
25 g jäst
150 g (1,5 dl) ljummet vatten, kring 30°
80 g (1,5 dl) fint rågmjöl

Dag 2
350 g (3,5 dl) ljummet vatten, kring 30°
220 g (4 dl) fint rågmjöl
15 g (1 msk) olja
3 tsk salt
420–480 g (7–8 dl) vetemjöl

Dag 1

Lös upp jästen i vattnet och blanda i rågmjölet. Täck bunken med plast och låt stå över natten (eller i 12 timmar). På morgonen kommer det att vara små fina bubblor i smeten.

Dag 2

Ta fram fördegen och tillsätt vatten, rågmjöl, olja och salt. Blanda allt. Arbeta därefter in vetemjöl tills degen släpper från kanterna och inte längre är kladdig. Här kan det vara bekvämt att använda en assistent. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar vanligtvis ca 45 minuter.

Värm ugnen till 225°. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till två runda bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Snitta bröden och ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 35–45 minuter. Låt sen bröden svalna på galler. Bröd med råg mår dessutom bra av att vila några timmar eller över natten innan man skär i det.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Just nu kan du förhandsboka signerat exemplar hos Bokus och vara bland de första som får hem boken. Du bokar Baka & ta tillvara här. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?