Lax och fänkålsrisotto – snäll festmat för känsliga magar

19 april, 2017
lax oxh fänkålsrisotto

Det är dags för varmrätten från min snälla festmat för känsliga magar, Lax och fänkålsrisotto tillsammans med en ljummen sallad. Menyn publicerades i Året Runt i februari i år och länkar till tidigare inlägg finns längst ned. Fotograf samtliga bilder i Året Runt och detta inlägg är Lina Eidenberg Adamo.

Lax och fänkålsrisotto med ljummen sallad

Genom att tillaga laxen länge och på låg temperatur blir fisken både saftig och håller de nyttiga omega 3-fetterna mer intakta. Ta ut fisken när innertemperaturen är 52 grader, då har fisken ännu en lite rå kärna och då är den som godast.

Lax tillagad på låg temperatur

4 personer

600 g laxfilé, gärna KRAV-odlad
salt och peppar

Sätt ugnen på 80 grader. Lägg fisken i ugnsfast form och ställ in mitt i ugnen. Beroende på ugn och tjocklek på lax, så tar tillagningen mellan 1-1,5 timme. Håll gärna koll med en ugnstermometer. Ta ut fisken när den visar 52 grader. Salta och peppra eller tillsätt andra kryddor du tycker om.

Fänkålsrisotto

4 personer (som tillbehör, om huvudrätt dubblas receptet)

1 fänkål
1 tsk fänkålsfrön
1 citron, skal och saft
olivolja
1 schalottenlök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
2 dl risottoris
1 dl vitt vin
ca 2,5 dl ekologisk lant- eller grönsaksbuljong
1 dl iMat creme fraiche (eller vanlig)

Börja med fänkålen, skär bort rotstocken och skotten men behåll vipporna. Skär fänkålen grovt, lägg i kastrull och fyll på med vatten precis så att det täcks. Koka upp och sjud tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna  lätt och låt de koka med några minuter. Häll nu både fänkål och kokvatten i en matberedare tillsammans med vipporna och kör tills det blir en slät puré. Ställ åt sidan.

Tvätta citronen och riv det yttersta gula skalet (zesten). Häll rejält med olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs zest, finhackad schalottenlök och vitlök på låg värme några minuter. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning, använd en träslev och se till att det inte bränner fast. Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning. Det ska fräsa och bubbla när vätskan tillsätts, så höj eventuellt värmen. Under tiden kokar du upp buljongen och tillsätter sedan lite varm buljong i taget, rör, låter det koka in, rör, tillsätter nästa slev. Och så vidare. När riset börjar få rätt konsistens, mjukt men med kärna, tillsätts fänkålspurén. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och pressad citron. Till sist rör du ner crème fraîchen.

lax och fänkålsrisotto

Ljummen sallad

Kroppen mår bättre av att äta ljummen eller varm mat. Vänd snabbt runt valfria salladsblad i en stekpanna på medelvärme tillsammans med lite olivolja. En halv minut räcker. Här har jag använt en salladsmix, några blad endivesallat och cocktailtomater. Strö gärna över lite flingsalt och nymald svartpeppar.

Vintips: Grüner Veltliner (ekologiskt, 2922) 89 kr

Det här var sista delen i min festmeny för känsliga magar. Recepten publicerades alltså i tidningen Året Runt nr 8/2017 och de tidigare delarna finns att läsa här: Snäll festmat för känsliga magar / Butternutpumpasoppa – snäll festmat för känsliga magar / Bjuder på festmat för känsliga magar i Året Runt

Hoppas att du inspirerats!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?