Ljummen sallad med eldost och fänkål

12 september, 2019
ljummen sensommarsallad med eldost

Ljummen sallad med eldost och fänkål och lite av det som fanns hemma. En spontan middag som lagades till häromkvällen.  Det är några olika moment men det gick rätt snabbt ändå att få till en vanlig vardagkväll med lite effektivitet på köksbänken. Den här gången får ni ett recept där jag mer beskriver hur jag gjorde snarare än exakta instruktioner. Tänker att ni också kan göra lite som ni själva känner för, och dra ifrån eller lägga till. Det är inspirerande tycker jag att plocka fram av det som finns hemma och sy ihop en middagsrätt utifrån man tager vad man haver. Och så tar ni så mycket som ni tänker att det går åt för de antal portioner ni vill tillaga.

Ljummen sallad med eldost och fänkål

Fänkål
Olivolja, citron, honung, salt och vitpeppar
Sötpotatis
Gotlandslins
Grönkål
Sallad
Eldost
Äpple

När jag kom hem satte jag ugnen på 200° och tog fram en ugnsform och en kastrull. Jag hade köpt hem så fin fänkål och tänkte jag skulle marinera den, så som jag gör i min juliga sallad. Jag började med att ansa och skiva fänkålen riktigt tunt. Sedan blandade jag en citronette på olivolja (1 dl), pressad citron  (1 st), honung (1 msk), salt och vitpeppar. Lade i fänkålen och lät den ligga där och marineras och bli mjuk under tiden jag fixade resten.

Sedan var det dags för sötpotatisen som jag skrubbade och skar i tunna klyftor. Lade potatisen i ugnsformen, ringlade över olivolja, saltade och blandade sen om alltsammans. In i varm ugn och rosta tills mjuk på 200° värme mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ställ åt sidan.

Under tiden sötpotatisen var i ugnen kokade jag gotländska linser på svag värme i 20 minuter. Ansade också grönkålen och masserade den. Sköljde en påse blandade salladssorter och skivade eldosten.

Strax innan servering så stekte jag eldosten i olja och lade den sen åt sidan. Fräste därefter grönkålen lite mjuk på svag värme. Valde att även klyfta ett rött äpple och steka det mjukt tillsammans med grönkålen. Tänker att det säkert också är gott att bara klyfta eller strimla ett äpple och låta det vara krispigt, som en kontrast till allt det andra.

Montera salladen

Dags att montera! Bottnade med blandade salladsblad i en djup skål. Fyllde på med grönkål och marinerad fänkål. Därefter sötpotatis, linser och äppelklyftor. Till sist den stekta grillosten och så droppade jag över lite extra av dressingen. En stor portion hamnade direkt i magen och resten fördelades på tre matlådor som fick följa med till jobbet. Gott att värma på lite innan servering eller ställa fram på bänken en stund så att det inte är kylskåpskallt.

Ett middagstips som jag hoppas smakar!

Ännu mera ljummen sallad

Du får gärna kika in på min sommarsallad med eldost, rostad sötpotatis, nektarin och sötmandel. En annan favorit är varm sallad med räkor, chili och mango. Eller denna rostade sötpotatissallad med fetaost och granatäpple.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?