Ljusa frallor och brytbröd

10 februari, 2021
ljusa frallor

Ljusa frallor bakade på vetemjöl som blir sådär härligt luftiga och goda. Jag valde att göra ett härligt brytbröd sist, bara att lägga frallorna lite tätare på plåten och låta dem jäsa ihop. Ännu trevligare då att dekorera med olika fröer. Jag har använt linfrön, vallmofrön (vita och blå), pumpakärnor och camelinafrön. Men du kan såklart lika gärna baka ut frallorna som portionsbröd.

Jag väljer gärna att baka på en mindre mängd jäst och kall degvätska. Det tar bara lite längre tid, vilket ger dig ett härligare och godare bröd. Du kan ta ditt favoritrecept, minska mängden jäst, använda kall degvätska och låta degen jäsa till dubbel storlek. En kall vinterdag tar det kanske 2-3 timmar. Annan tid på året, kring 1-2 timmar. Prova!

ljusa frallor

Ljusa frallor, kalljästa

16 st
Ugn 225°

25 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
100 g (1 dl) kall mjölk
2–3 msk olja
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
ca 800–850 g (13–14 dl) vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på vatten, mjölk, olja, honung och salt. Vispa om. Tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir slät och smidig. Om det behövs mer mjöl, tillsätt bara lite i taget. Täck bunken och jäs till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar.

Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite lätt. Dela degen i 16 delar och forma till runda bullar. Placera ut dem på plåt klädd med bakplåtspapper. Om du vill göra ett brytbröd, lägg dem lite närmre varandra men tänk på att de behöver utrymme att jäsa. Täck med bakduk och jäs i 45–60 minuter.

Värm ugnen till 225°. Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten och dekorera med frön. Grädda mitt i ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på plåten i 5 minuter och flytta sedan över till ett galler att kallna utan bakduk.

Ännu mera frallor

Jag kan varmt rekommendera dessa kalljästa frallor. Framför allt toppen när du vill bjuda på nybakat till frukost. Degen jäser nämligen i kylen över natt medan du sover. Sen är det bara att baka ut på morgonen.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?