En makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev. En klassisk gryta som passar utmärkt att förbereda och bara blir godare av att stå till sig. Perfekt bjudmat alltså!
Långkokt högrev
Det började med en fin KRAV-märkt bit högrev på nästan 2 kilo. Så läste jag tipset att låta högrev gå på svag värme i ugn hela natten, vilket lät spännande. Jag googlade och hamnade ganska direkt på en artikel om långkok som publicerades i DN år 2012 där kocken Tareq Taylor delar med sig av recept på långkokt högrev som sedan blir till den klassiska franska grytan.
Och så bra det blev! När högreven togs ut ur ugnen på morgonen efter en god natts sömn (ja, min då) och jag skulle skära den i bitar så bara föll köttet isär. Så oerhört mört och fint. Så här ska jag absolut tillaga kött flera gånger framöver. Enkelt och snabblagat om man bortser från tiden i ugnen. Köttet kan man köra när det passar, det håller upp till en vecka i kylen och man kan till och med frysa det.
Makalöst god Boeuf bourguignon
Själva grytan går snabbt att puttra ihop och köttet är färdigt att bara lägga ner. Ställ gärna fram både buljong och kött så att det inte är kylskåpskallt vid tillagning. Den färdiga grytan kan alltså stå klar i kylen i god tid och går också att frysa.
Det blev verkligen en fin smak på grytan, inte minst tack vare buljongen från långkoket. En makalöst god Boeuf bourguignon helt enkelt. Bon appétit!