Makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev

29 januari, 2015
boeuf bourguignon

En makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev. En klassisk gryta som passar utmärkt att förbereda och bara blir godare av att stå till sig. Perfekt bjudmat alltså!

Långkokt högrev

Det började med en fin KRAV-märkt bit högrev på nästan 2 kilo. Så läste jag tipset att låta högrev gå på svag värme i ugn hela natten, vilket lät spännande. Jag googlade och hamnade ganska direkt på en artikel om långkok som publicerades i DN år 2012 där kocken Tareq Taylor delar med sig av recept på långkokt högrev som sedan blir till den klassiska franska grytan.

Och så bra det blev! När högreven togs ut ur ugnen på morgonen efter en god natts sömn (ja, min då) och jag skulle skära den i bitar så bara föll köttet isär. Så oerhört mört och fint. Så här ska jag absolut tillaga kött flera gånger framöver. Enkelt och snabblagat om man bortser från tiden i ugnen. Köttet kan man köra när det passar, det håller upp till en vecka i kylen och man kan till och med frysa det.

Makalöst god Boeuf bourguignon

Själva grytan går snabbt att puttra ihop och köttet är färdigt att bara lägga ner. Ställ gärna fram både buljong och kött så att det inte är kylskåpskallt vid tillagning. Den färdiga grytan kan alltså stå klar i kylen i god tid och går också att frysa.

Det blev verkligen en fin smak på grytan, inte minst tack vare buljongen från långkoket. En makalöst god Boeuf bourguignon helt enkelt. Bon appétit!

boeuf bourguignon

Långkokt högrev och en makalöst god Boeuf bourguignon

Ett recept från blomsterochbakverk.se
5/5(1)
4-6 personer
Långkok 10 timmar + övrigt ca 1 timme

En makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev. En klassisk gryta som passar utmärkt att förbereda och bara blir godare av att stå till sig. Perfekt bjudmat alltså!

Ingredienser:

Långkokt högrev

2 kg högrev

1 gul lök

1 palsternacka

1 stor bit rotselleri

Boeuf bourguignon

ca 700 g långkokt högrev (ganska exakt vad det blev av 2 kg)

100 g champinjoner, skurna i kvartar

200 g rökt sidfläsk

8–10 schalottenlökar, skalade

2 vitlöksklyftor, hackade

1-2 msk smör

1 msk färsk hackad timjan

2 msk vetemjöl (rismjöl för glutenfritt)

2 msk tomatpuré

3 dl rött vin, gärna kraftigt

7 dl buljong från långkoket

2 morötter, skalade och skivade

Salt och peppar

Gör så här:

Långkokt högrev

1. Dela högrevet i två bitar om ca 1 kg. Smält smör i stekpanna och bryn köttbitarna runt om. Lägg över i stor kastrull, gärna ca 7 liter.

2. Skala lök, palsternacka och rotselleri. Skär i stora bitar och lägg i kastrullen..

3. Häll på vatten så att det precis täcker köttet.

4. Alternativ 1 är att koka upp vatten och sedan sänka värmen till ettan och låta stå över natten, ca 10 timmar. Alternativ 2 är att sätta in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låta det stå över natten. Sätt i gång långkoket på kvällen innan läggdags, så är det klart när du vaknar.

5. Ta upp högrevet ur grytan och låt svalna. Spara buljongen!

6. Lägg köttet i kylen tills det är dags att laga mat. Det håller sig en vecka i kylen men kan också frysas.

Makalöst god Boeuf bourguignon

1. Ta fram en stor stekpanna och fräs skurna champinjoner, strimlat sidfläsk, hela schalottenlökar och hackad vitlök i smör.

2. Pudra över vetemjöl. Tillsätt timjan och tomatpuré, blanda om och fräs ordentligt. Häll över i en stor gryta.

3. Häll på vinet, låt det puttra en stund och slå sedan på buljongen.

4. Lägg ner morötterna. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter. Känn att morötterna mjuknat.

5. Dela det långkokta köttet i lagom stora bitar. Lägg ner i grytan och koka upp så att allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar.

6. Nu kan du njuta av grytan direkt eller låta den stå färdig. Grytan blir nästan ännu godare om den får stå till sig, så perfekt bjudmat som kan förberedas. Servera gärna med kokt potatis eller ett gott mos.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?