Månadens gröna • Somrig sallad med rostad rabarber, sparris och getost

19 maj, 2016

Äntligen dags att dela med mig av mitt bidrag till Månadens gröna! Du har väl inte missat den vegatariska matlagningsutmaningen som har premiär nu i maj månad. Läs allt här och häng gärna på – senast den 25 maj ska bidraget med månadens råvara vara inlämnat och det gör du denna månad inne hos Annie, här. Och så får du gärna följa oss på instagram @manadensgrona

Premiärmånaden är alltså råvaran RABARBER och jag har för första gången tillagat en maträtt med rabarber. Tidigare har den härliga primören bara hamnat i allehanda bakverk vilket ju är fantastiskt gott, men efter den här premiären ska jag definitivt använda mig mer av rabarber i matlagning. Nu rostade jag rabarbern med lite honung och det blev en så god syrlig sötma som passade utmärkt till getosten och sparrisen. Mitt lunchsällskap som trodde att rabarbern skulle ta över smakmässigt konstaterade att den inte alls gjorde det, utan att rabarbern tvärtom tillförde mycket. Självfallet kan man byta ut ingredienserna i salladen till det man tycker om. Själv älskar jag matiga sallader och har gärna en bas som quinoa och har du inte provat spetskål kan jag verkligen rekommendera dig att prova. Nu till receptet.

Månadens gröna, rabarber

Somrig sallad med rostad rabarber, sparris, getost och quinoa
4 portioner

3-4 späda rabarberstjälkar
1-2 msk honung

1 knippe sparris
1 påse ruccola
1 påse machésallat
1 litet huvud spetskål
150 g sockerärtor
200 g getost
Rostad sötmandel, en handfull

1,5 dl quinoa, kokas enligt anvisning på paketet

Vinaigrette:
6 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 st pressad citron
Salt och svartpeppar

Börja med att rosta rabarbern. Ansa stjälkarna och skär i centimetertjocka skivor och sprid ut i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper och ringla över honungen. Låt nu plåten stå tills ugnen är uppe i värme, 150 grader. Rosta rabarbern i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den mjuknat. Ta ut plåten och låt svalna till rumstemperatur. Lägg över rabarbern på ett kallt fat om du vill att det ska gå lite fortare.

Koka quinoan medan du förbereder resten och låt sedan svalna. Du kan också förbereda quinoan i god tid och servera helt kall.

Blanda ihop vinaigretten, jag brukar hälla allt i en liten glasburk och sedan bara skaka om tills allt blandats. Det här kan också förberedas i god tid innan.

Ansa sparrisen, skär av och släng de träiga ändarna. Koka sparrisen bara ett par minuter i en gryta med lite vatten och salt. Ta upp och lägg sparrisen i kallt vatten och några isbitar en stund. Häll sedan bort vattnet och dela sparrisen i bitar. Nu kan du förvälla sockerärtorna i samma kokvatten och upprepa proceduren.

Skölj salladen och låt rinna av. Skölj och strimla spetskålen fint.

Montera nu salladen genom att i botten på ett stort fat lägga den kokta quinoan. Toppa med sallad och kål. Fördela den förvällda sparrisen och sockerärtorna liksom den delade getosten. Till sist lägger du på den rostade rabarbern. Toppa gärna med sötmandel som rostats lätt i varm och torr stekpanna.

Månadens gröna, rabarber

Hoppas jag kunnat inspirera dig till att laga något matigt med rabarber och den här salladen kan mycket väl bli ett stående inslag hos oss nu under försommaren. Och klura ut något gott med rabarber som är vegetariskt och bidra till Månadens gröna. Tillsammans skapar vi en härlig receptbank att inspireras av!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?