Månadens Gröna – Fylld tomat och vegetarisk ceviche

25 juli, 2016

Månadens gröna juli – tema tomat

Idag är sista dagen att lämna in sitt bidrag till Månadens Gröna, vår vegetariska matlagningsutmaning. Juli månads råvara är TOMAT och jag har fyllt den med en vegetarisk ceviche. Det är Ulrica med Krii’s Kitchen som är månadens värd. Har du ett bidrag så här i skälvande sista minuterna så ska du länka det till hennes inlägg här. Antingen via blogg eller instagram. Hur det hela går till beskriver även Ulrica i inlägget. Och har du inte besökt Ulricas kök och inspirerats av hennes vackra bilder och fina recept så är det dags!

cevichetomat 2

Tomat var det. När jag var i Italien med mitt jobb i maj så fick jag en så god förrätt till lunch på avresedagen. En hel tomat som var fylld med en god ceviche och den där dök upp i tanken när Ulrica berättade att hon valt tomat som råvara. Googlade på vegetarisk ceviche och hittade detta recept som jag utgick ifrån. Det blev riktigt gott. Sen kan jag säga att det var en riktig utmaning att få skållad hel tomat att se aptitlig ut (!) men ni får tro mig på mitt ord när jag säger att det smakade gott. Och så är det lite roligt att ställa fram en tallrik med en tomatgömma och låta gästerna upptäcka innehållet.

cevichetomat 4

Vegetarisk ceviche 

(4 portioner eller mer, beroende på hur den serveras)

1 litet blomkålshuvud, delat i buketter
2-3 st tärnade tomater (ca 2-2,5 dl) + ev hela tomater
2-2,5 dl tärnad gurka
1 st rödlök, fint hackad
1-2 st lime (3-4 msk), pressad saft
Salt och peppar

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i buketter. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten och gör även iordning en skål med kallt vatten med isbitar. När vattnet kokar lägger du i blomkålsbuketterna och låter dem koka i 2 minuter. Ta upp dem med hålslev (eller häll av vattnet) och lägg dem genast i det kalla vattnet. När de svalnat hackar du blomkålen i små bitar. Jag använde huvudsakligen själva buketterna och skar bort stjälkarna.

Om du ska fylla tomater med ceviche så skållar du dem hela genom att kryssa dem i båda ändarna och lägga dem i kokande vatten. När du ser att skalet börjar lossa tar du upp dem och drar av skalet. Jag skar sedan av en botten och gröpte ur tomaterna med en tesked. Fick ta en kniv till hjälp på sina ställen. Låt sedan gärna tomaterna stå och rinna av lite.

Ta vara på det urgröpta tomatköttet och fyll på med mer tärnad tomat så att det blir drygt 2 dl. Tärna gurka i ungefär samma mängd. Finhacka en rödlök och blanda sedan samman blomkål, tomat, gurka och rödlök och tillsätt pressad lime. Rör om och smaka av med salt och peppar. Låt nu blandningen stå och dra i minst 30 minuter. Den kan gärna göras ett par timmar i förväg så att den marineras ordentligt. Fyll tomaterna strax innan servering. Skär ett litet mönster upptill och dekorera med gröna blad.

Tips på dekoration!

Tomatskalen tog jag tillvara och lade på en bakplåtspappersklädd plåt och lät dem torka på 50 graders värme tills de blivit torra. Blir fint att dekorera med.

cevicheavokado 5

Det blev en rätt stor sats ceviche, så dagen därpå serverade jag röran till avokadohalvor och det var precis lika gott. Kan nog tänka mig att den kan serveras i flera olika konstellationer, för det här tyckte jag om. Och enkelt var det. Det ska bli spännande att få ta del av alla bidrag som kommit in med tomat som råvara. Några har jag redan sett på instagram och facebook. Du vet väl att du kan följa Månadens Gröna både här och här.

cevicheavokado 4

Som ni kanske noterat har både jag och bloggen gått ner i semestervila, vilket är behövligt. Vill du följa mig under sommaren så kan du kika in på mitt instagramkonto där jag är lite mer aktiv för tillfället.

Och du, njut av sommaren. Och av svenska solmogna tomater.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?