Månadens Gröna, höstmys med ljummen pumpasallad

5 oktober, 2016

Det är dags för en ny månad i vegetariska matlagningsutmaningen Månadens Gröna och nu i oktober är det jag som har glädjen att få ta hand om er. Varmt välkomna! Den här gången får ni inte en specifik råvara att arbeta med utan jag tänkte att ni skulle få skapa helt fritt utifrån ordet HÖSTMYS. Som vanligt önskar vi att ni lagar, fotar och delar länken här i detta inlägg och allra senast den 25 oktober.

moodboardsep1

Hösten, en årstid som alltid legat mig varmt om hjärtat. Det har nog en hel del med färgerna att göra. Att luften känns klarare och lite mer krispig. För visst är det inte mycket som slår en riktigt vacker höstdag! För att inte tala om allt vackert gott i skördetid. Eller bara det här att få kura skymning, landa i soffan med en pläd runt benen, tända ljus, raggsockor på, en kopp te i ena handen och en god bok i den andra. Och så finns det tid till att laga massor av god mat förstås!

Nu ser vi fram emot att få ta del av det du lagar i höst. Du kanske dukar fram en värmande gryta eller soppa, ugnsbakade rotfrukter eller varför inte en pärongalette. Råvaror i säsong just nu är bland annat blomkål, grönkål, mangold, morot, palsternacka, paprika, plommon, pumpa, purjolök, päron, rotselleri, rödbeta, salladskål, svamp, svartkål, vitkål och äpple. Så det finns massor av fina råvaror att utgå från. Och du, höstmys kan ju precis lika gärna vara veganska kardemummabullar, en morotskaka eller annat gott som värmer i höstmörkret.

morot

Månadens Gröna – så här går det till:

Syftet är att tillsammans med er läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. När vi pratar vegetariskt så tänker vi oss lakto-ovo och våra riktlinjer är att vi godkänner ägg, mjölk och smör men vill gärna att ni bidrar med recept utan löpe, gelatin och kött-, kyckling- eller fiskbuljong. Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!

Låt dig inspireras av månadens tema HÖSTMYS, laga en egen rätt och lägg upp receptet på din blogg eller ditt instagramkonto. Du lämnar ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet i detta inlägg senast den 25/10 (tänk på att kopiera din delnings-url om du lämnar ditt bidrag som en instagrambild). På instagram får du gärna använda hashtaggen #månadensgröna så att vi hittar allt inspirerande höstmys. Den 28/10 publicerar jag ett samlingsinlägg med länkar till alla era recept.

Följ oss gärna på instagram @manadensgrona där vi bland annat repostar en massa fina bidrag på månadens tema och gå med i Månadens Grönas grupp på facebook för senaste nytt och presentation av månadens tema.

Ljummen pumpasallad

Mitt eget bidrag till oktobers tema är en ljummen sallad med rostad butternutpumpa, grönkål och äpple. Det här är tre råvaror som jag verkligen älskar och därför ville jag så gärna komponera en rätt med dem alla tre. Så voilà!

Månadens Gröna oktober – ljummen sallad med rostad pumpa, grönkål & äpple

4 portioner

1 medelstor butternutpumpa (ca 800 g)
1 tsk kummin
1 tsk kanel
1/4 tsk cayennepeppar
3-4 msk olivolja
flingsalt

1 påse 5 gryner (eller annan bas som du tycker om, kan såklart vara både quinoa, råris, bönpasta, bulgur eller annat)

250 g grönkål (ca 1 liter strimlad)
1-2 st äpplen
1 dl torkade berberis (eller tranbär)
ev. sötmandel

Dressing:

2 msk äppelcidervinäger
1 msk äppelmust eller juice
1 msk lönnsirap (äkta)
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 dl olivolja

Sätt ugnen på 90 grader. Börja med att skala och tärna butternutpumpan i 2-3 cm bitar. Lägg i en bunke och tillsätt kryddor och olja och rör om så att pumpan täcks av olja. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugn tills mjukt. I min ugn tog det 1,5 timme. Låt sedan pumpan svalna. Det här kan du förbereda i god tid *).

Under tiden kan du koka grynen enligt instruktion på påsen. Ställ undan och låt svalna.

Ta nu hand om grönkålen. Skölj och skär bort rotstocken och strimla bladen. Klyfta äpplena. Värm en stekpanna och ha i lite olja. I med kålen (ta lite i taget) och äppelklyftorna och rör om tills allt mjuknat. (Du kan också steka kål och äpple för sig beroende på hur stor panna du har.) Salta och peppra.

Gör dressingen genom att först blanda samman vinäger, must/juice, sirap, senap, salt och peppar. Tillsätt sedan olivoljan droppvis medan du vispar och fortsätt vispa tills allt blandats väl.

Dags att montera salladen. Lägg grynen i botten av en stor skål, fyll på med grönkål, äpplen och pumpa och toppa sedan med torkade berberis (det här är en ganska så ny bekantskap för mig och tycker den är riktigt god till både sallad och frukostsmoothie, men det går precis lika bra med exempelvis granatäpple) och om du så önskar lite rostad sötmandel. Servera gärna salladen ljummen eller rumstempererad och tillsammans med dressingen.

*) Fördelen med att förbereda rotfrukter i god tid och låta dem kallna är att det då bildas nyttiga fibrer (resistent stärkelse). Man kan låta dem kallna och sedan ljumma på dem och fortfarande bibehålla de goda egenskaperna. Och när de tillagas på svagare värme så bevaras allt det nyttiga.

mg_pumpasallad_close

Sådär. Då hoppas jag att du inspirerats till både att laga en ljummen pumpasallad men framför allt att tankarna börjat gå kring vad HÖSTMYS är för dig och vad du skulle vilja laga till och dela med oss andra. Varmt välkomna med era bidrag ♥

Vi som har hand om Månadens Gröna är: Annie • Lovisa • Åsa • Sylwia • Ulrica • Tina • Maria • Nellie • Charlotte och jag. 

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?