Mandel- och chokladkakor, passar nästan alla

14 mars, 2022
mandel- och chokladkakor

Dessa mandel- och chokladkakor passar nästan alla. Ni vet, ibland får man besök eller ska baka till något sammanhang där det vimlar av olika önskemål. Då passar dessa fint. Det här är med andra ord en kaka som nästan alla kan smaka.

Däremot innehåller kakorna mandelmjöl, så är man allergisk mot mandel får man smaka av annat som bjuds. Men om du äter glutenfritt, mjölkproteinfritt, äggfritt, växtbaserat eller sockerfritt så tycker jag att du ska prova de här små kakorna. Tänk bara på att välja rätt slags choklad om du använder det istället för kakao nibs.

mandel- och chokladkakor

Mandel- och chokladkakor

10 st  Ugn 175°

125 g (2,5 dl) mandelmjöl
50 g (0,5 dl) kakao nibs eller hackad choklad av önskvärd sort
0,25 tsk vaniljpulver eller 0,5 tsk vaniljsocker
1 krm bikarbonat
1 krm salt
40 g (3 msk) smält kokosolja
15 g (1 msk) mandelmjölk eller annan mjölk
40 g (2 msk) honung

Värm ugnen till 175°. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

Ta fram en skål och blanda samman mandelmjöl med kakao nibs, vaniljpulver, bikarbonat och salt. Smält sen kokosoljan varsamt på svag värme. Mät upp så att det blir rätt mängd i en liten skål. Tillsätt mandelmjölk och honung. Rör om och häll vätskan över de torra ingredienserna. Blanda snabbt ihop till en deg med en gaffel.

Forma runda bollar, ca 1 msk deg per kaka, och lägg på plåt. Tryck till dem lätt och grädda sen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på plåten i ca 10-15 minuter och lyft därefter över dem till ett galler att kallna helt.

Tips!

Det går att använda vanlig mjölk och du kan använda smör istället för kokosolja.  Honung kan ersättas med till exempel lönnsirap. Kakao nibs är inte söta, men ger en härligt bitter chokladsmak till kakorna. Kan ersättas med vanlig mörk choklad eller osötad sådan. Allt efter smak och behov.

mandel- och chokladkakor

Det går utmärkt att dubbla satsen och jag tycker det blir bäst att förvara dem i en burk med lock svalt, gärna i kylen. Prova gärna också att ersätta chokladen med torkade bär, till exempel tranbär eller blåbär.

Hoppas det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Just nu kan du förhandsboka signerat exemplar hos Bokus och vara bland de första som får hem boken. Du bokar Baka & ta tillvara här. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?