Mandelkaka med clementin, en så saftig kaka

28 mars, 2020
mandelkaka med clementin

Mandelkaka med clementin, en så saftig kaka! Det här är ett lite annorlunda bakverk som görs på kokad och mixad citrusfrukt, skal och allt. Det blir till en naturligt glutenfri kaka, ännu saftigare än de där som man häller sirap eller sockerlag över när de är nybakade. Tack vare den mixade frukten blir det sådär oerhört saftigt. Kakan är god i flera dagar och kan gärna bakas dagen innan den ska ätas.

Det fanns så fina ekologiska clementiner när jag handlade senast. Det fick mig att tänka på ett recept jag har på den där låååånga inspirationslistan. För vad som känns som hundra år sen såg jag den brittiska tevepersonligheten Nigella göra en clementinkaka där hon kokade frukten på låg värme i ett par timmar och sedan mixade med skal och allt. Jag har tänkt så länge att jag skulle prova på det där och nu blev det äntligen av.

Ett par sista saker. Det går att göra på samma sätt med både apelsiner och citroner. Gör man på citroner bör man nog öka på sockermängden. Framför allt är ekologisk frukt att föredra. Med Nigella som inspiration så blev min mandelkaka med clementin så här.

mandelkaka med clementin

Mandelkaka med clementin

Ugn 175°
Form med löstagbar botten 20 cm ∅
10-12 personer

ca 400 g ekologiska clementiner (3-4 st beroende på storlek)
5 ägg
175 g (2 dl) strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
200 g (6 dl) mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Tvätta clementinerna, lägg dem i en stor kastrull och täck helt med vatten. Koka dem i två timmar på låg värme. Ha ett lock på men lite på glänt. Ta upp clementinerna ur kastrullen och låt dem svalna. Dela dem sedan och ta bort alla synliga kärnor. Lägg alltsammans i en matberedare och mixa till en fin puré.

Klä en form (20 cm ∅) med löstagbar botten med bakplåtspapper i botten och runt om på sidorna (fäst papperet med lite smör).

Värm ugnen till 175°. Vispa ihop ägg med socker och vaniljpulver. Tillsätt mandelmjöl och vispa bara precis ihop allt på lägsta hastighet. Vänd nu ner clementinpurén med hjälp av en slickepott och se till att det blandas till en jämn smet.

Häll nu smeten i formen och ställ in den i mitten av ugnen. Grädda kakan i ca 50 minuter. Efter 30-40 minuter kan du behöva lägga en bit aluminiumfolie över formen så att kakan inte bränns. Alla ugnar är olika, så känn med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Kakan behöver kallna helt på ett galler innan den tas ur formen. Och som sagt, den görs med fördel dagen innan den ska ätas.

Glasyr

Jag valde att vända min kaka upp och ner så att jag fick den släta botten överst på mitt kakfat. Blandade samman en glasyr av 2,5 dl florsocker och ca 2 msk pressad saft från en clementin. Bredde sedan ut glasyren över kakan och dekorerade med några skivor clementin och apelsin (clementinerna tog slut), lite hackade pistagekärnor och några penséer.

En mandelkaka med clementin med vårkänsla!

Ännu mera mandelkaka

Om du tycker om både citrus och mandel kan jag tipsa dig om denna Citronkaka med lemon curd och bränd maräng. Eller dessa ljuvliga citrongrottor med vallmo.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Låter som en helt ljuvlig kaka! När clementinerna ska puttra, ska de vara skalade eller ha skalet kvar?
    Tack för fantastiska bilder och recept!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?