Dessa ljuvliga små munsbitar, mandelkakor med citron, bara måste du baka. Lite småsega men ändå knapriga. Den goda mandelsmaken tillsammans med fräscha citronen och så det söta från florsockret. Så gott, så gott.
Smeten rörs snabbt ihop så det här är en kaka du kan baka när du blir sugen på gott till kaffet eller om det kommer oväntat besök.
Då smeten består av mandelmjöl så är den naturligt glutenfri. Det finns varianter på denna kaka som görs med både mandelmassa, mandellikör och mer socker. Själv tycker jag detta recept är både enkelt och framför allt väldigt gott.
Uppdatering av recept – i arbetet med min bok Blomster & bakverk förbättrade jag receptet på mandelkakorna och jag bjuder på det här: Tre sorters mandelkakor.
Mandelkakor med citron
24 st
200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl
110 g socker (1,25 dl)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
Florsocker
Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Kör ihop allt med en elvisp tills smeten är jämn.
Ta fram en djup tallrik och häll i florsocker. Forma nu smeten till kulor och rulla dem sedan i florsockret. Lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Det här med gräddningstid är lite knepigt. Alla ugnar är olika så se alltid tiden som en angivelse och ha alltid koll mot slutet.
Hoppas det ska smaka! Och du, tänk en sådan god present att slå in i fin påse och med handskriven etikett.
En julig variant
Missa för allt i världen inte min juliga variant av dessa – här hittar du mandelkakor med saffran och apelsin.
Ännu mera bakning med mandelmjöl
Om du ändå köper hem mandelmjöl, ta en stor påse och baka de världsgoda hallongrottorna som jag bakat en massa variationer av. Alla recept finns under kategorin Glutenfritt. Eller så skriver du ’mandelmjöl’ uppe i sökrutan och kommer till all denna goda inspiration.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.
Svart-Stina
Suttit och googlat en stund – fått citroner, tre äggvitor och mandelmjöl över… Så hittar jag detta recept, är ju perfekt :) Får bli dessa ikväll. Tack :)
Annelie Andersson
Men så härligt att höra, en av mina favoriter! Hoppas det smakar :)
Martina
Tack för ditt svar! Jag gör ett nytt försök i veckan med saffran och återkommer med resultatet :)
Annelie Andersson
Håller tummarna för att det blir som det ska då! Det blev riktigt gott med saffran och apelsin.
Martina
Hej! Testade att baka dessa idag. Väldigt god smak MEN smeten var galet rinnig, väldigt svårt att forma till bollar. I ugnen blev kakorna brända undetill men inte klara i mitten. Vad tror du jag gjorde för fel? 😢
Annelie Andersson
Hej, och vad tråkigt! Så ska det verkligen inte vara. Smeten blir så fast att man kan ta av den med sked så något fel har det blivit. Säkert att du tagit rätt mått av allt? Bytte du ut någon ingrediens? Svårt veta vad som gått fel och jag har dubbelkollat vikt- och mängdmått. Tänker det är så många som bakat dessa att receptet ska vara korrekt. Vad gäller brända undertill tror jag att du ska ta dem lite tidigare. Och låta kakorna kallna på plåten. Men om din smet varit rinnig så har det såklart påverkan på resultatet. Hoppas du vågar dig på dem igen för de är så goda. Och väg/mät allt noga. Hör av dig om du har fler frågor och berätta gärna hur det gått! Önskar dig en fin fredag!
Wilda
Wow detta ser ju ljuvligt gott ut och låter också som något helt i min smak. Jag har lite mandelmjöl i skåpet så det ska jag nog få till när jag har en stund över i kommande vecka :D
Annelie Andersson
Så härligt att höra, Wilda! Tror jag kommer baka en ny omgång snart igen. Fortsatt fin helg till dig!
Malin
Åh vad goda de ser ut. Måste jag testa!
Annelie Andersson
Så härligt att höra, tack Malin! Hoppas det ska smaka.