Mandelkakor med lingonkräm

15 december, 2022
mandelkakor med lingonkräm

Mandelkakor med lingonkräm är en julig variant på svärmors goda mandelkakor med kaffekräm. Här fyller jag dem istället med en sötsyrlig lingonkräm med vit choklad. Blir en finfin balans.

Kakorna går utmärkt att frysa och tinar dessutom på ett kick. Jag brukar säga att de här kakorna är lika goda som en macaron, men mycket enklare att baka.

Mandelkakorna bakar jag på mandelmjöl, så de är alltså naturligt glutenfria. Jag köper oftast mandelmjöl, men det går förstås lika bra att mala mandeln själv. När jag köper ekologisk sötmandel så maler jag den med skalet kvar och då blir det både lite mera smak men också en lite mörkare kaka. Tycker du om hasselnötter kan du använda det istället för mandel. Eller ta hälften av varje.

Mandel, hasselnöt, solros, pumpa eller jordmandel

Med mandelmjöl blir kakorna naturligt glutenfria. Det går att använda mandelmjöl på påse eller mala mandeln själv. Jag maler alltid ekologisk sötmandel med skalet kvar, då blir det lite mera textur, smak och färg. Det går utmärkt att ersätta mandeln med hasselnötter eller ta hälften av varje.

För dig som inte tål mandel ska det gå lika bra med solros- eller pumpakärnor som mixas till ett mjöl. Pumpafrömjöl vet jag finns bland annat hos Lindroos. En annan spännande produkt är jordmandelmjöl. Kan även kallas för tigernötmjöl.  Trots namnet är det ingen nöt utan knölen på en rot. Det ska gå att ersätta mandelmjöl rakt av med detta mjöl vilket låter fantastiskt för alla allergiker. Jag har däremot inte provat att baka med alla dessa mjölsorter själv, men tänker att det kan vara värt att tipsa för er som behöver alternativ.

Sådär, nu tycker jag du ska prova mandelkakor med lingonkräm. Nästa gång fyller du dem med antingen kaffekräm eller saffrans- och apelsinkräm. Hoppas det smakar!

mandelkakor med lingonkräm

Mandelkakor med lingonkräm

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
ca 35 st fyllda kakor
1-1,5 timme

Mandelkakor med lingonkräm är en julig variant som fylls med en sötsyrlig lingonkräm med vit choklad. Går utmärkt att frysa och tinar på ett kick.

Ingredienser:

Mandelkakor, ca 70 st

200 g (4 dl) mandelmjöl

300 g (5 dl) florsocker

1 tsk kardemummakärnor, mortlas

4 äggvitor (ca 150 g)

Lingonkräm

150 g vit choklad, fint hackad

60 g (1 dl) frysta och tinade lingon

2,5 msk vispgrädde

Gör så här:

Mandelkakor

1. Värm ugnen till 175°.

2. Blanda mandelmjöl, florsocker och mortlad kardemumma i en skål.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd varsamt ner mjölblandningen med en slickepott.

4. Spritsa eller klicka ut smeten, ca Ø 4–5 cm, på plåt med bakplåtspapper. Det ska bli ca 70 st. Se till att ha lite mellanrum så de inte flyter ihop.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10–12 min. De ska knappt få färg och fortfarande vara lite kladdiga när de tas ut. Då blir de härligt småsega.

6. Du kan behöva lossa dem med hjälp av en bred kniv eller stekspade.

Fyllning - lingonkräm

1. Hacka chokladen fint.

2. Mixa lingonen så gott det går. Det gör inget om purén inte blir helt slät.

3. Koka upp purén med grädde i liten kastrull. Ta av från plattan och lägg i chokladen.

4. Rör tills chokladen smält och krämen är jämn.

5. Låt stelna i kyl i drygt en timme, den ska bli tjock nog att kunna spritsa.

6. Bred på hälften av kakorna och lägg resterande ovanpå till dubbla kakor.

7. Förvara i burk med tätslutande lock.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?