Mandelkakor med lingonkräm är en julig variant på svärmors goda mandelkakor med kaffekräm. Här fyller jag dem istället med en sötsyrlig lingonkräm med vit choklad. Blir en finfin balans.
Kakorna går utmärkt att frysa och tinar dessutom på ett kick. Jag brukar säga att de här kakorna är lika goda som en macaron, men mycket enklare att baka.
Mandelkakorna bakar jag på mandelmjöl, så de är alltså naturligt glutenfria. Jag köper oftast mandelmjöl, men det går förstås lika bra att mala mandeln själv. När jag köper ekologisk sötmandel så maler jag den med skalet kvar och då blir det både lite mera smak men också en lite mörkare kaka. Tycker du om hasselnötter kan du använda det istället för mandel. Eller ta hälften av varje.
Mandel, hasselnöt, solros, pumpa eller jordmandel
Med mandelmjöl blir kakorna naturligt glutenfria. Det går att använda mandelmjöl på påse eller mala mandeln själv. Jag maler alltid ekologisk sötmandel med skalet kvar, då blir det lite mera textur, smak och färg. Det går utmärkt att ersätta mandeln med hasselnötter eller ta hälften av varje.
För dig som inte tål mandel ska det gå lika bra med solros- eller pumpakärnor som mixas till ett mjöl. Pumpafrömjöl vet jag finns bland annat hos Lindroos. En annan spännande produkt är jordmandelmjöl. Kan även kallas för tigernötmjöl. Trots namnet är det ingen nöt utan knölen på en rot. Det ska gå att ersätta mandelmjöl rakt av med detta mjöl vilket låter fantastiskt för alla allergiker. Jag har däremot inte provat att baka med alla dessa mjölsorter själv, men tänker att det kan vara värt att tipsa för er som behöver alternativ.
Sådär, nu tycker jag du ska prova mandelkakor med lingonkräm. Nästa gång fyller du dem med antingen kaffekräm eller saffrans- och apelsinkräm. Hoppas det smakar!