Mandelkakor med pepparkakskrydda

28 januari, 2021
mandelkakor med pepparkakskrydda

Mandelkakor med pepparkakskrydda, att jag inte tänkt på det förut. Jag har varit så inställd på att baka de makalöst goda mandelkakorna med citron, lime och apelsin att jag fastnade lite i den tankebanan. Så bad jag om tips på smaksättning på Instagram en dag och fick en massa härliga förslag. Här är det första provbaket, med smak av pepparkaka. Riktigt goda. Och hur du gör din egen pepparkakskrydda kan du läsa mer om här.

Mandelkakor med pepparkakskrydda

Ugn 175°
20 st

2 äggvitor (ca 70 g)
en nypa salt
200 g (4 dl) mandelmjöl
110 g (1,25 dl) socker
1 msk pepparkakskrydda
strösocker + florsocker att rulla kakorna i

Värm ugnen till 175°. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det blir mjuka toppar (inte så länge som till maräng). Mät upp mandelmjöl och socker i varsin skål. Sikta därefter ner en tredjedel av mandelmjölet och allt socker i äggvitorna. Vänd försiktigt om med en slickepott tills det blandats samman. Tillsätt nu pepparkakskrydda samt nästa tredjedel mandelmjöl. Vänd om med slickepott som tidigare. Sikta nu i det sista mjölet och vänd om till en tjock smet där allt blandats jämnt.

Ta fram två små skålar. Häll strösocker i den ena och florsocker i den andra. Rulla smeten till kulor (ca 1 msk). Lägg dem först i skålen med strösocker och skaka runt skålen. Flytta över till skålen med florsocker och gör samma sak. Forma till dem och lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter. Se till att ha koll mot slutet så de inte bränns. Låt kallna på plåten.

Jag valde att ha i en hel matsked med pepparkakskrydda. Det smakade ganska starkt till en början, men mattades av efter ett tag. Om du inte vill ha alltför stark smak kan du ta lite mindre än en matsked.

Ännu mera mandelkakor

Dessa mandelkakor har alltid en strykande åtgång och det är gott med olika smaker. Så för dig som tycker om citron, lime eller apelsin finns här recept på Tre sorters mandelkakor – citron, apelsin och lime.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad
  • Hej, jag bytte ut strösockret i smeten mot dadelsocker, men utseendemässigt blev det ingen skillnad på dem före och efter gräddning. Var det menat att man skulle platta ut dem lite på plåten eller har det med bytet av socker att göra som de inte får några sprickor?

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Hej, jag har aldrig bakat med dadelsocker så vet inte hur det beter sig. Man behöver inte platta ut kakorna. Sprickorna är en kombination av både strösocker och florsocker, rullade du dem i florsocker också? Gissar att det är bytet av socker som gett resultatet men jag hoppas att de smakade bra ändå.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?