Mandelkakor med saffran och apelsin, en julig variant

18 november, 2018
mandelkakor med saffran och apelsin

Du kanske såg mina mandelkakor jag bakade för några veckor sedan? Nu har jag gjort en julig variant – mandelkakor med saffran och apelsin. Himmel så goda de blev!

Dessa mandelkakor är en klassisk italiensk småkaka som görs på lite olika sätt men jag bakar på enklaste sätt med färdigt mandelmjöl, lite socker, äggvita och smaksättning. Och så rullar man dem i florsocker innan gräddning. Kakorna går snabbt att baka och blir ljuvligt goda små munsbitar.

Ni är flera som bakat från receptet mandelkakor med citron och nu hoppas jag att ni provar dessa också. Berätta gärna vad ni tycker! Själv blev jag nog mer förtjust i denna smaksättning. Eller kan det vara så enkelt att jag börjar längta efter jul kanske? Kunde bara inte motstå att köpa hem de första hyacinterna när doften av saffran och apelsin spreds från köket.

Uppdatering av recept – i arbetet med min bok Blomster & bakverk förbättrade jag receptet på mandelkakorna och jag bjuder på det här: Tre sorters mandelkakor.

mandelkakor och hyacint

mandelkakor med saffran och apelsin

Mandelkakor med saffran och apelsin

24 st

200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl
110 g socker (1,25 dl)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
0,5 gram saffran (1 påse)
Florsocker

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Jag valde att blanda ut saffranet i den pressade apelsinsaften innan jag lade det i bunken. Kör ihop allt med en elvisp tills smeten är jämn. Smeten blir lite kladdig men fast i konsistensen så inga problem att forma.

Ta fram en djup tallrik och häll i florsocker. Forma nu smeten till kulor och rulla dem sedan i florsockret. Lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

Det här med gräddningstid är lite knepigt. Alla ugnar är olika så se alltid tiden som en angivelse och ha alltid koll mot slutet. Mina är klara efter 15 minuter. Då får de kallna på plåten och blir så där mjuka inuti med ett krispigt yttre.

mandelkakor med saffran och apelsin

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?