Mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm

16 december, 2022
mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm

Mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm, ännu en version på dessa ljuvliga kakor. Nu med en fyllning som passar fint den här tiden på året. Eller vad sägs om att fylla dem med en kräm som är smaksatt med saffran och apelsin? Ljuvligt säger jag!

Mandelkakorna är sådär härligt mjuksega och jag som i vanliga fall inte är överförtjust i smörkräm tycker att både saffran och apelsin balanserar upp det smöriga så fint. Dessutom blir det solgult och vackert, det måste man ju bara gilla!

Mandel, hasselnöt, solros, pumpa eller jordmandel

Med mandelmjöl blir kakorna naturligt glutenfria. Det går att använda mandelmjöl på påse eller mala mandeln själv. Jag maler alltid ekologisk sötmandel med skalet kvar, då blir det lite mera textur, smak och färg. Det går utmärkt att ersätta mandeln med hasselnötter eller ta hälften av varje.

För dig som inte tål mandel ska det gå lika bra med solros- eller pumpakärnor som mixas till ett mjöl. Pumpafrömjöl vet jag finns bland annat hos Lindroos. En annan spännande produkt är jordmandelmjöl. Kan även kallas för tigernötmjöl.  Trots namnet är det ingen nöt utan knölen på en rot. Det ska gå att ersätta mandelmjöl rakt av med detta mjöl vilket låter fantastiskt för alla allergiker. Jag har däremot inte provat att baka med alla dessa mjölsorter själv, men tänker att det kan vara värt att tipsa för er som behöver alternativ.

Alla goda ting är tre

Receptet på mandelkakorna finns sedan tidigare och med två olika fyllningar. Mandelkakor med kaffekräm, mandelkakor med lingonkräm och nu mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm. Jag hoppas att det ska smaka och att du hittar din egen favoritfyllning.

mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm

Mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm

Ett recept från blomsterochbakverk.se
5/5(1)
ca 35 st fyllda kakor
1-1,5 timme

Mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm. En fyllning som passar fint den här tiden på året är en smörkräm smaksatt med saffran och apelsin.

Ingredienser:

Mandelkakor, ca 70 st

200 g (4 dl) mandelmjöl

300 g (5 dl) florsocker

1 tsk kardemummakärnor, mortlas

4 äggvitor (ca 150 g)

Saffrans- och apelsinkräm

0,5 g saffran (1 påse)

25 g (0,25 dl) pressad apelsin

200 g rumsvarmt smör

60 g (1 dl) florsocker

1 äggula

Gör så här:

Mandelkakor

1. Värm ugnen till 175°.

2. Blanda mandelmjöl, florsocker och mortlad kardemumma i en skål.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd varsamt ner mjölblandningen med en slickepott.

4. Spritsa eller klicka ut smeten, ca Ø 4–5 cm, på plåt med bakplåtspapper. Det ska bli ca 70 st. Se till att ha lite mellanrum så de inte flyter ihop.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10–12 min. De ska knappt få färg och fortfarande vara lite kladdiga när de tas ut. Då blir de härligt småsega.

6. Du kan behöva lossa dem med hjälp av en bred kniv eller stekspade.

Fyllning, saffrans- och apelsinkräm

1. Lägg saffran i liten skål och häll över pressad apelsin. Låt stå och dra i någon halvtimme.

2. Vispa smör, florsocker och äggula riktigt fluffigt.

3. Tillsätt saffran och vispa tills det gått ihop.

4. Bred på hälften av kakorna och lägg resterande ovanpå till dubbla kakor.

5. Förvara i burk med tätslutande lock.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?