Mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm, ännu en version på dessa ljuvliga kakor. Nu med en fyllning som passar fint den här tiden på året. Eller vad sägs om att fylla dem med en kräm som är smaksatt med saffran och apelsin? Ljuvligt säger jag!
Mandelkakorna är sådär härligt mjuksega och jag som i vanliga fall inte är överförtjust i smörkräm tycker att både saffran och apelsin balanserar upp det smöriga så fint. Dessutom blir det solgult och vackert, det måste man ju bara gilla!
Mandel, hasselnöt, solros, pumpa eller jordmandel
Med mandelmjöl blir kakorna naturligt glutenfria. Det går att använda mandelmjöl på påse eller mala mandeln själv. Jag maler alltid ekologisk sötmandel med skalet kvar, då blir det lite mera textur, smak och färg. Det går utmärkt att ersätta mandeln med hasselnötter eller ta hälften av varje.
För dig som inte tål mandel ska det gå lika bra med solros- eller pumpakärnor som mixas till ett mjöl. Pumpafrömjöl vet jag finns bland annat hos Lindroos. En annan spännande produkt är jordmandelmjöl. Kan även kallas för tigernötmjöl. Trots namnet är det ingen nöt utan knölen på en rot. Det ska gå att ersätta mandelmjöl rakt av med detta mjöl vilket låter fantastiskt för alla allergiker. Jag har däremot inte provat att baka med alla dessa mjölsorter själv, men tänker att det kan vara värt att tipsa för er som behöver alternativ.
Alla goda ting är tre
Receptet på mandelkakorna finns sedan tidigare och med två olika fyllningar. Mandelkakor med kaffekräm, mandelkakor med lingonkräm och nu mandelkakor med saffrans- och apelsinkräm. Jag hoppas att det ska smaka och att du hittar din egen favoritfyllning.