Mandelmassekakor med äpple

29 september, 2022
mandelmassekakor med äpple

Är ni liksom jag förtjusta i små munsbitar till kaffet? Då är dessa mandelmassekakor med äpple  något för er. Små munsbitar som är saftiga och med mycket smak. Mandel, äpple och kardemumma är ju ofta ett vinnande koncept och dessa får nu sälla sig till skaran av smått som är gott till kaffet. Kakorna är naturligt glutenfria och jag har inte använt något mer socker än det som finns i mandelmassan.

Jag använde en småkaksform i silikon men du kan lika gärna använda små pappersformar. De här rymmer ca 15 ml och är 3,5 cm bred och 2 cm höga. I butik brukar det finnas något som kallas småbrödsformar, de borde vara lagom i storlek. De är mindre än bullformar men större än knäck.

mandelmassekakor med äpple

Mandelmassekakor med äpple

Ugn 175°
12 st

40 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
2,5 msk mandelmjöl
1 tsk hel kardemumma, stöt i mortel
en nypa salt
ett äpple och kanel

Sätt ugnen på 175°. Vispa rumsvarmt smör med grovt riven mandelmassa tills det gått ihop. Tillsätt ägget tillsammans med mandelmjöl, nystött kardemumma och en nypa salt. Vispa till en jämn smet. Skär ett litet äpple i små bitar, lägg dem i en skål, pudra över kanel och blanda om så att alla äppelbitar täcks av kanel.

Fördela nu smeten i små formar. Jag har en silikonform men du kan använda små pappersformar eller om du har en muffinsplåt för små muffins. Lägg några äppelbitar i varje form och tryck ner dem lite lätt. Grädda nu i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Känn gärna med en provsticka att smeten liksom stannat. Mandelmassan gör kakan saftig och de ska inte vara inne så länge att kakan känns torr. Men den ska vara färdiggräddad.

Ännu mera äpple

Om du vill baka något större så kan jag varmt rekommendera denna glutenfria äppelkaka med mandel och durra, helt ljuvlig!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?