Är ni liksom jag förtjusta i små munsbitar till kaffet? Då är dessa mandelmassekakor med äpple något för er. Små munsbitar som är saftiga och med mycket smak. Mandel, äpple och kardemumma är ju ofta ett vinnande koncept och dessa får nu sälla sig till skaran av smått som är gott till kaffet. Kakorna är naturligt glutenfria och jag har inte använt något mer socker än det som finns i mandelmassan.
Jag använde en småkaksform i silikon men du kan lika gärna använda små pappersformar. De här rymmer ca 15 ml och är 3,5 cm bred och 2 cm höga. I butik brukar det finnas något som kallas småbrödsformar, de borde vara lagom i storlek. De är mindre än bullformar men större än knäck.
Mandelmassekakor med äpple
Ugn 175°
12 st
40 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
2,5 msk mandelmjöl
1 tsk hel kardemumma, stöt i mortel
en nypa salt
ett äpple och kanel
Sätt ugnen på 175°. Vispa rumsvarmt smör med grovt riven mandelmassa tills det gått ihop. Tillsätt ägget tillsammans med mandelmjöl, nystött kardemumma och en nypa salt. Vispa till en jämn smet. Skär ett litet äpple i små bitar, lägg dem i en skål, pudra över kanel och blanda om så att alla äppelbitar täcks av kanel.
Fördela nu smeten i små formar. Jag har en silikonform men du kan använda små pappersformar eller om du har en muffinsplåt för små muffins. Lägg några äppelbitar i varje form och tryck ner dem lite lätt. Grädda nu i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Känn gärna med en provsticka att smeten liksom stannat. Mandelmassan gör kakan saftig och de ska inte vara inne så länge att kakan känns torr. Men den ska vara färdiggräddad.
Ännu mera äpple
Om du vill baka något större så kan jag varmt rekommendera denna glutenfria äppelkaka med mandel och durra, helt ljuvlig!
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Elisabeth
Låter jätte gott, ska nog prova mig på dem. Tack för receptet!
Annelie Andersson
Det var roligt att höra, hoppas det smakar!