Mandelpraliner med kokos och choklad

20 april, 2019
Mandelpraliner med kokos och choklad

Mandelpraliner med smak av kokos och choklad är en godsak som går rätt snabbt att göra. Om du mår bättre utan vitt socker är detta en pralin för dig!

Det vackra vita fatet har jag köpt hos en av mina favoritkeramiker här i Åkersberga, Åsa med Kvarnstugans lilla ateljé.

Mandelpraliner med kokos och choklad

Mandelpraliner med kokos och choklad

ca 20 st

Till pralinerna:
150 g (3 dl) mandelmjöl
90 g (2,5 dl) kokosflingor
3 msk rumsvarm kokosolja
1 msk äkta lönnsirap
1 tsk hel kardemumma, nystött

Till dekorationen:
100 g mörk choklad
2 tsk rumsvarm kokosolja

Smaksättning: Till dessa använde jag 1 tsk stött kardemumma men det är också gott med kanel eller vaniljpulver. Men du kan också prova att rulla bollarna i lakritspulver eller kakao bara. Därefter kan du också doppa dem i choklad.

Gör iordning smeten

Mät upp och lägg alla ingredienser till pralinerna i en mixer eller matberedare. Tänk på att kokosoljan ska vara rumsvarm. Den behöver inte vara rinnande men mjuk. Smält försiktigt i en liten kastrull om det behövs. Mixa till en formbar massa. Ta lite smet mellan fingrarna och prova om den är formbar. Om den är för torr tillsätt lite mer kokosolja. Om den känns för blöt, tillsätt lite mera mandelmjöl. Därefter kan du gärna smaka på smeten för att reglera både sötma och krydda.

Forma nu till små bollar (jag fyllde ett matskedsmått med smet för att få ungefär samma storlek på alla). Man får liksom krama smeten lite i handen och sedan forma. Lägg på en bakpappersklädd bricka. Nu kan du om du vill sätta en tandpetare i varje boll för att underlätta doppandet i chokladen. Ställ in brickan i frysen i en halvtimme ungefär. Under tiden kan du smälta chokladen tillsammans med lite kokosolja över vattenbad.

Dekorera med choklad

Doppa  pralinerna i skålen med choklad. Har du satt i tandpetare kan du hålla i dem och sedan försiktigt lägga ned pralinerna på ett bakplåtspapper och låta stelna. Du kan också lägga pralinen på en gaffel, sänka ner den i chokladen och med en sked liksom ösa chokladen över med andra handen. Låt chokladen rinna av och flytta över till bakplåtspapperet. Jag fick lite choklad över så när alla praliner doppats så tog jag en sked och ringlade lite extra choklad över dem så det blev ett fint mönster.

Låt chokladen stelna och förvara sedan svalt. Jag brukar ställa mina mandelpraliner i matkällaren. I kylskåpet blir chokladen lite trist. Pralinerna lär gott och väl vara hållbara i en vecka eller två. Om de nu räcker så länge.

Mandelpraliner med kokos och choklad

Det går såklart finfint att använda choklad efter smak. Vit, ljus eller mörk. Vanlig, mjölk-, glutenfri eller sockerfri. Och du kan dekorera dina mandelpraliner med hackad pistage, blomsterströssel, krossade frystorkade bär, strössel eller annat som du tycker om eller har hemma.

Hoppas det smakar!

Ännu mera praliner

Om du önskar mer inspiration på praliner kan jag tipsa om dessa salmiak- och jordnötsbitar eller denna goda hallon- och mandelbit. För mer sött utan socker kan du kika runt i min kategori här på bloggen som heter just Sött-utan-socker.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?