Mangoglass på kikärtsspad

7 september, 2019
mangoglass på kikärtsspad

Mangoglass på kikärtsspad, visst låter det lite lätt revolutionerande. I alla fall om man som jag helst äter växtbaserad glass. Det här var för mig ett helt nytt sätt att göra glass på så jag var ju bara tvungen att prova med en gång.  Visst kan man använda exempelvis kokosmjölk men i min familj är jag den enda som gillar kokos och smaken är ju rätt så framträdande. Då passar detta mycket bättre.

mangoglass på kikärtsspad

Först ut i frysen blev alltså en mangoglass som görs på kikärtsspad, socker och i mitt fall fryst mango. När man har med aquafaba, eller kikärtsspad, att göra är det viktigt att alla ingredienser är rumsvarma. I somras råkade jag för första gången ut för att kikärtsspadet först tog väldigt lång tid att ens få lite skummigt och när jag väl fått det fluffigt så var det som att det fick punktering och bara sjönk ihop. Då läste jag mig till att knepet är att ha i lite vinäger för att stabilisera vätskan. Så det har jag i numera för att vara på säkra sidan.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska kalla detta för glass eller sorbet. Det känns som ett slags mellanting. Det blir liksom inte den där krämigt gräddiga konsistensen. Men inte heller en snöliknande form även om den liksom delar sig lite. Glassen tinar snabbt och är lätt att ta med skopa och göra fina kulor av. Det är väl kanske heller inte så viktigt vad man kallar det. Att det blev riktigt gott är det som räknas. Och ja, jag kör väl på glass då!

mangoglass på kikärtsspad

Mangoglass på kikärtsspad

95 g (1 dl) aquafaba/kikärtsspad
1 dl socker
500 g fryst mango
en skvätt vinäger (vitvins- eller äppelcidervinäger)

Se till att alla ingredienser är rumsvarma, det är viktigt för resultatet. Att ha en mixer eller matberedare samt en assistent är till god hjälp.

Jag använde fryst mango som fick tina länge på ett fat i rumsvärme tills det var rumsvarmt. Sen lade jag mangon i en mixer och körde precis tills det gått ihop till en puré men ännu fanns kvar lite bitar bara för att jag tycker det är gott med lite struktur. Ställ åt sidan.

Häll av kikärtorna och ta vara på spadet. Jag använde 1 dl vilket i princip var allt från en tetra kikärter. Mät upp sockret och ställ på arbetsbänken. Ta fram en assistent och häll kikärtsspadet i bunken. Tillsätt en skvätt (typ ¼ tsk) vitvins- eller äppelcidervinäger. Den hjälper aquafaban vid vispning så att det blir fluffigt och fint. Aquafaba kan ibland ta ett tag att få fluffigt, men fortsätt vispa bara. Kör vispen på hög hastighet och vispa tills det blivit toppar. Då tillsätter du en sked socker i taget och ser till att sockret löses upp innan du har i nästa. När det blivit till en vit och fluffig maräng vänder du försiktigt ner mangopurén. Antingen för hand eller på lägsta möjliga hastighet på maskinen. Häll nu smeten i en form och ställ i frysen. Låt den frysa minst 8 timmar eller över natt. Den är rätt enkel att ta från direkt från frysen men som godast om den får tina en liten stund och mjukna.

mangoglass på kikärtsspad

Ännu mera glass

Om du vill ha ännu mera glassig inspiration tycker jag du ska kika på mina glasspinnar på kokosmjölk och svarta vinbär. Eller så gör du den där goda varianten med kondenserad mjölk och då hittar du här smakerna kaffe, jordgubbe och blåbär. Och du, nu finns det ekologiska vindruvor till bra pris i butik och då passar ju detta perfekt – vindruvsglass på bara vindruvor. Om just mango är din stora passion här i livet tycker jag du ska kolla in denna mangosorbet.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Åh mums! Gillar inte heller kokos så det här var ju en riktig hit! Vill testa :D Och så dina bilder alltså, helt magnifika!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?