Mazariner på ett lite annat sätt

14 september, 2019
mazariner

Mazariner är så gott tycker jag. Och allra helst ska det vara hembakade eller bageribakade. Det där spröda skalet, den krämiga mandelfyllningen och den söta glasyren. Vissa dagar är det som att det inte finns något godare. När man bakar egna mazariner kan man ju styra mängden sötma, vilket jag gillar. Den här gången gav jag mig på ett försök att få till en glutenfri variant med så lite socker som möjligt. Med hjälp av mandelmjöl gick det finfint att få till dessa mazariner på ett lite annat sätt. Kan inte säga att det är en klassisk mazarin i glutenfri kostym men det är tillräckligt nära, en lite enklare variant och framför allt väldigt god.

När jag bakat semmelkladdkaka så har jag ju gjort som en slags mandelmassa genom att vispa ihop mandelmjöl, socker och ägg så jag tänkte att det borde fungera här med. Själva skalet är som en smördeg, men gjort av bara mandelmjöl, smör och lite socker samt FiberHusk som ser till att  hålla ihop degen. Den blev rätt så porös degen, men höll ihop fint och kändes väldigt saftig och god.

Hur många mazariner du får ut av receptet beror lite på vilka formar du använder dig av och hur mycket deg du vill att botten ska bestå av. Det är nog bra att inte göra botten alltför tunn. Jag fick ut 10 mazariner i mina medelstora formar och fick lite smet över.

mazariner

mazariner collage

Mazariner på mitt sätt

Ugn 175°
ca 10-12 st beroende på storlek på formar

Deg

130 g (3 dl) mandelmjöl
75 g smör
3 msk socker
2 tsk FiberHusk

Fyllning

50 g smör, smält
90 g (2,5 dl) mandelmjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker / 0,5 tsk vaniljpulver
2 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Börja med att göra degen, antingen i en matberedare eller så nyper du ihop den med fingrarna eller en gaffel. Tryck sedan ut degen i formar, antingen metallformar eller engångsformar. Se till att både botten och kanter täcks. Picka degen med en gaffel. Ställ på plåt.

Nästa steg blir att göra fyllningen genom att smälta smöret och ställa det åt sidan. Blanda mandelmjöl med socker och vanilj i en liten skål. Tillsätt sedan det smälta smöret och därefter äggen, ett i taget. Rör om med en visp tills det blandats samman. Häll nu fyllningen i formarna.

Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 13-15 minuter. Känn så att fyllningen stannat. Låt kallna och om du vill kan du blanda ihop en enkel glasyr på florsocker och vatten och skeda över kakorna. Förvara gärna mazarinerna svalt,  i kylen.

mazariner

Det blir ju gott med lite glasyr på toppen, ett annat alternativ är en sked god sylt. Eller lite av båda sorter. Jag sade inte ett ord här hemma om den mindre sockermängden men det mumsades så glatt utan någon rynka på näsan. Gott betyg tänker jag.

Ännu mera mazarin

Om du tycker det är enklare eller godare att göra en stor mazarinkaka så tycker jag du ska kika in här, på min mazarinkaka med kardemumma och blåbär. En annan höjdare är min mazarintårta med flädercheesecake eller mazarintårtan med vaniljkräm à la Roy Fares. En annan glutenfri godbit är jordgubbsmazarin med rabarber.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Catrine Olsson

    Hej! I degen skriver du att 3dl mandelmjöl motsvarar 300 g men i fyllningen skriver du att 90 g motsvarar 2,5 dl. Nåt är fel, men vad? Är det vikten eller volymen jag ska lita på?
    Vänliga hälsningar, Catrine Olsson

    • Hej Catrine, tack för att du dubbelkollar! Försöker alltid vara noggrann men det kan såklart alltid bli fel. När jag bakar och skapar recept både mäter och väger jag och skriver upp allt eftersom. Följer ingen schablon så ibland kan det skilja sig åt något från recept till recept.

      Har kontrollmätt nu och 1 dl mandelmjöl väger ca 40-45 g så 130 g = 3 dl känns helt rätt. Men kanske att 90 g snarare skulle varit 2 dl. Ser att du skriver 300 g men det står 130 g i receptet. Hoppas att det känns tydligare nu! Allt gott från Annelie

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?