Mazariner på klassiskt vis

13 februari, 2023
mazariner

Mazariner på klassiskt vis. Himmel så gott det blir att baka sina egna mazariner. Jag hade lite glömt av hur tidskrävande det är, men det är helt klart värt det att baka sina egna. Det går verkligen inte att jämföra med de på butikshyllan. Jo, kanske om du besöker ett riktigt bra konditori. Jag gör en sats om tjugo, vi njuter ett fat nybakade, och sen slänger vi in resten i frysen till sötsugna dagar.

mazariner

Mazariner på klassiskt vis

Mazarin är en kaka som består av en klassisk mördeg som fylls med en massa gjord på mandelmassa, smör och ägg. Sen toppar man härligheten med en vit glasyr på florsocker och vatten. Den klassiska formen är för mig oval och det brukar gå att hitta aluminiumformar (engångsformar) i butiken. Men det går såklart finfint att använda metallformar. Det kan vara lite trixigt att få ut dem, men jag smörar lätt oavsett vilken form jag använder. Brukar också vända dem upp och ner efter gräddning. Just metallformar får man kolla efter en stund, lyfta upp och knacka lite i botten. Eller liksom töja ut formen. Ibland lossar det lekande lätt, andra gånger får man linka lite mera. Någon gång har jag tagit en provsticka så att jag får in lite luft mellan form och kaka, så har det sedan gått lite lättare.

Mazarinmassa går lätt att blanda ihop med elvispen men använd degkrokarna. Om du tar visparna kan smeten bli för luftig och expandera alldeles för mycket under gräddning. Du kan såklart arbeta ihop massan med en stor gaffel istället.

mazariner

mazariner

Mazariner

Ett recept från blomsterochbakverk.se
5/5(1)
20 st
ca 2 timmar

Det tar lite tid, men himmel så gott det blir att baka egna mazariner. Går fint att frysa de som inte avnjuts nybakade. Tänk på att det är lite olika moment, att smöret ska bli rumsvarmt i de olika momenten samt att mördegen behöver vila i kylen.

Ingredienser:

Mördeg

300 g (5 dl) vetemjöl

200 g kallt smör

100 g (drygt 1,5 dl) florsocker

1 äggula

en nypa salt

Fyllning

300 g mandelmassa

150 g rumsvarmt smör

3 ägg

Glasyr

240 g (4 dl) florsocker

ca 3 msk vatten

Gör så här:

Mördeg

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Smidigt i matberedare. Kör bara precis tills degen börjar gå ihop och arbeta sedan samman det sista för hand på bakbordet.

2. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme. Gör under tiden iordning fyllningen.

Fyllning

1. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner det rumsvarma smöret, lite i taget, och blanda ihop till en jämn smet. Använd elvispens degkrokar för bästa resultat.

2. Blanda ner äggen, ett i taget.

3. Ställ fyllningen i kylen medan du klär formarna.

Glasyr

1. Mät upp florsocker i en bunke.

2. Tillsätt vatten, lite i taget, och vispa med elvispen till en jämn och blank glasyr.

3. Om glasyren skulle kännas för lös kan du tillsätta lite mer florsocker.

Utbakning mazariner

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smöra mazarinformarna lätt med smör.

3. Du kan baka ut degen på två olika sätt. 1) Väg degen och dividera med 20. Väg upp 20 degbitar och fodra formarna genom att tumma ut degen. 2) Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 2–3 mm. Mycket enklare ta en bit deg i taget. Placera ut formar intill varandra och lägg över det kavlade degsjoket. Tryck försiktigt ner degen i formarna. Skär bort överflödig deg eller ta bort den med tummarna.

4. Fyll formarna till ca 2/3 med mazarinmassa. Går lite lättare med en spritspåse.

5. Placera på plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 16–18 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och vänd formarna upp och ner på plåten med bakplåtspapper. Låt dem kallna så här för en jämn yta.

Glasyr

7. Om du använder metallformar, kolla mazarinerna lite då och då för att se när de börjar lossa lätt från formen. Ta bort formarna och vänd upp mazarinerna.

8. Gör iordning glasyren (se nedan) och spritsa eller bred ut med en liten sked eller palett.

9. Förvara mazarinerna i kylskåp eller frys in dem.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?