Mazarinkaka med kardemumma och blåbär

31 augusti, 2019
mazarinkaka med kardemumma och blåbär

Tänk att ibland kan jag riktigt längta efter en mazarin. Så var det häromdagen när jag rörde ihop denna mazarinkaka med kardemumma och blåbär. För vill man slippa de olika momenten med deg och fyllning, så kan man göra en enda stor mazarin. En mazarinkaka blir alltid saftig och så är den smällfylld med mandelsmak. Jag valde att baka den här kakan med mandelmassa och mandelmjöl, så den är naturligt glutenfri. Och så valde jag bort extra socker då jag tycker att det räcker med sockret som finns i mandelmassan. Och så kunde jag inte låta bli att mortla lite kardemumma och ha i och så rev jag i lite citronskal. Det där sista är något som går lika bra att utesluta om man vill.

Den här kakan håller sig finfint i kylskåpet i flera dagar. Huruvida det finns något kvar efter flera dagar känns ytterst tveksamt dock.

mazarinkaka med kardemumma och blåbär

mazarinkaka med kardemumma och blåbär

Mazarinkaka med kardemumma & blåbär

Ugn 175°
8-10 bitar
Form ∅ 20 cm

300 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
150 g (3 dl) mandelmjöl
1 tsk hel kardemumma, mortlas
1 tsk bakpulver
en nypa salt
ev lite rivet citronskal

Så här gör du

Ta fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt. Värm ugnen till 175°.

Börja med att riva mandelmassan grovt och lägg i en skål. I med det rumsvarma smöret och vispa samman lite snabbt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Mortla kardemumman och blanda med alla torra ingredienser och tillsätt. Vispa ihop alltsammans till en jämn smet, men vispa inte för länge.

Ta fram en form med löstagbar botten som är 20 cm i diameter. Jag spänner fast ett bakplåtspapper i botten bara och klipper bort överflödigt papper runtom. Vill du smöra och mjöla istället går det såklart fint. Häll smeten i formen och försök jämna till ytan så gott det går, den kommer inte att flyta ut så om du vill ha en så slät yta som möjligt kan du ta en slickepott som är lite fuktad med vatten och dra över ytan.

Grädda kakan strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Tänk som vanligt på att alla ugnar är olika så ha koll mot slutet och känn med en provsticka att den är genomgräddad.

Låt nu kakan kallna innan servering. Kakan är god att servera lite kall och den håller sig fin flera dagar i kylskåpet. Jag valde att bre på en enkel glasyr på toppen och dekorera med blåbär från trädgården samt lite finhackade pistagekärnor. Kakan kan såklart serveras precis som den är eller tillsammans med färska bär.

mazarinkaka med kardemumma och blåbär

Lite glasyr och färska bär blir pricken över i:et

Nu valde jag att göra en enkel glasyr på florsocker och vatten eftersom kakan skulle vara med på bild. Och så är det förstås lite mazarin-style. Dekorerade med blåbär från trädgården och lite hackade pistagekärnor. Ta precis det du tycker passar till men färska bär tillsammans med mazarinkaka är verkligen gott. Och den där glasyren blir liksom pricken över i:et.

Visst gjorde jag ett riktigt blomster- och bakverk denna gång!

stilleben bukett och blåbär

Ännu mera mazarin

Om du liksom jag är vansinnigt förtjust i mazarin så måste du kolla in min mazarintårta med flädercheesecake eller mazarintårtan med vaniljkräm à la Roy Fares. En annan godbit är denna jordgubbsmazarin med rabarber, även den glutenfri.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?