Mazarintårta med mascarponekräm & jordgubbar

22 juni, 2021
mazarintårta med mascarponekräm

Mazarintårta med mascarponekräm och jordgubbar, himmel så gott! Jag toppar den saftiga och lite tunga mandelkakan med en len kräm på både mascarpone och vispgrädde. Och så jordgubbar på det. Jag valde att skiva bären och lägga ut dem i ett mönster. Men det blir såklart precis lika gott och fint att bara lägga ut bären. Hela eller halverade.

Det är verkligen nu och ett litet tag framöver som jordgubbarna är som godast. Här får de verkligen ta för sig på ett så fint sätt. Mazarinkaka är enkelt att baka och du kan dessutom göra den i förväg. Mascarponekrämen vispar du ihop bara och sen kan du antingen spritsa eller bara breda ut den. Och så själva bären då som blir kronan på verket. Jag kan såklart inte låta bli att dekorera med ätbara blomster. Just nu blommar penséerna hemma hos mig och myntan växer så det knakar. Jag tycker det blir vackert med både vitt och grönt till de röda bären.

Dessutom kan tårtan göras både med och utan gluten. Använd mandelmjöl eller vetemjöl, det som passar dig bäst.

mazarintårta

Mazarintårta med mascarponekräm & jordgubbar

Ugn 175°
8–10 bitar
Form löstagbar kant ∅ 20 cm

Mazarinkaka
300 g mandelmassa
125 g rumsvarmt smör
3 ägg
50 g (1 dl) mandelmjöl eller 45 g (0,75 dl) vetemjöl
0,5 tsk hel kardemumma, nystött

Mascarponekräm
150 g mascarpone
200 g (2 dl) vispgrädde
30 g (0,5 dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker eller 0,5 krm vaniljpulver

Dekoration
Jordgubbar och ätbara blommor, här penséer och gröna blad av mynta

Gör så här

Ta fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt. Värm ugnen till 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på formen och klipp sen bort överflödigt papper runtom.

Riv mandelmassan grovt och vispa sen ihop den med smöret på låg hastighet och inte för länge. Vispa in ett ägg i taget. Tillsätt mjöl och kardemumma. Vänd därefter varsamt in detta med en slickepott, och bara precis tills smeten gått ihop. Viktigt att inte överarbeta smeten.

Häll smeten i formen, bred ut och jämna till. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Känn med provsticka att den är genomgräddad. Låt kallna. Dekorera kakan strax innan servering.

Lägg alla ingredienser till krämen i en skål och vispa på låg hastighet till krämig konsistens. Bred ut eller spritsa över kalla kakan och dekorera med jordgubbar och ätbara blommor. Förvara därefter kakan i kylen eller på en sval plats. Den håller sig saftig och fin i flera dagar. Däremot kan blommorna tappa formen lite.

mazarintårta

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?