Mellislimpa, enkelt nattjäst rågsiktsbröd

13 januari, 2017
mellislimpa nattjäst rågsiktsbröd

Mellislimpa, ett enkelt nattjäst rågsiktsbröd som smakar ypperligt till frukost eller till just mellis. Med bara några få ingredienser och pyttelite jäst låter du degen jäsa över natt och kan servera nybakat till frukost. Eller så rör du ihop degen på morgonen och har nybakat till mellis eller varför inte till kvällens soppa. Nattjästa bröd tycker jag är toppen och oftast handlar det då om bröd med gluten eftersom glutenfritt behöver några timmar på sig att mogna.

Det här receptet är Martin Johanssons och jag såg det på instagram för drygt två år sedan och har bakat det massvis av gånger sedan dess. Martin är mer känd som Pain de Martin och har en hemsida som numera inte är så aktiv men det finns massor av gott i arkivet och han ger ut bakböcker i toppklass. Hans bok Bröd bröd bröd är en riktig favorit här hemma.

Vill du att brödet ska smaka ännu lite bättre, så välj ett bra mjöl. I somras stannade vi till vid Labans Kvarn på Gotland och köpte bland annat med oss några stora påsar rågsikt hem och jag lovar att det är skillnad. Det här mjölet finns även i välsorterade matbutiker, åtminstone där vi bor och annars kan man säkert be butiken att ta hem det.

mellislimpa

Mellislimpa, nattjäst rågsiktsbröd

Ugn 250°
1 bröd

3 g färsk jäst, som en stor ärta i storlek
350 g (3,5 dl) kallt vatten
500 g (1 liter) rågsikt
35 g (2 msk) sirap, honung går också bra
10 g (1,5-2 tsk) salt

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck med plastfolie och låt jäsa över natt i rumstemperatur, minst 8-10 timmar.

Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, vrid degen och fortsätt varvet runt tills undersidan är slät. Vänd degen och snurra den samtidigt som du varsamt formar den med händerna. Forma till ett runt bröd eller en avlång limpa. Lägg på plåt och täck med bakduk, låt jäsa ca 45 minuter.

Pudra lite mjöl över det färdigjästa brödet och snitta med en brödkniv. Ställ genast in plåten mitt i ugnen, som ska vara riktigt varm. Grädda i ca 25 minuter. Lyft över brödet till ett galler och låt svalna något.

Njut doften av nybakat innan du skär upp brödet.

Skriv gärna en rad
 • Stämmer det att ugnen ska vara på 250 i 25 min, eller sänker du den när du stoppar in brödet i ugnen? Tycker det blir för varmt, jag…

  • Hej, det stämmer fint. Man får komma ihåg att ugnar är olika och om din ugn är väldigt varm så kan du ju sänka värmen. I min ugn blir brödet genomgräddat och får fin färg.

 • Hej Annelie! Jag har en bubblande bunke med surdeg just nu och letade brödrecept. Om man gör detta bröd med surdeg – vad rekommenderar du för mängd i volym då? Min surdeg är lite som tjock pannkakssmet. Antar att man får dra ned på vätskan då också i receptet?

  • Hej Sara! Vad härligt det låter med en bubblande surdeg. Just surdeg har jag liksom inte fastnat för att hålla på med (även om jag älskar att äta det) så har tyvärr inga bra tips att komma med. Jag skulle kolla in hos paindemartin.se och se om du hittar några bra tips. Hoppas det blir bra!

 • Skriv jättegärna rumstemperatur i recepttexten. Jag satte in degen i kylskåpet som jag brukar göra med alla degar som ska jäsa över natten, upptäckte först nu på morgonen kommentarsfältet…

  • Men så tokigt, jag trodde jag hade lagt till det i texten. Nattjästa degar kan ju jäsa både i och utanför kyl. Du kanske kan forma brödet och jäsa på plåt tills det känns färdigt?

 • Micke med kniven

  Ska detta jäsa i kyl eller rumstemperatur?

  • Hej, detta bröd jäser i rumstemperatur. Skriver alltid ut när det ska jäsa i kyl men borde såklart vara tydlig även med rumstemperatur. Ska fixa det. Tack.

   • Birgitta

    Jättegod Mellislimpa! Degen blev dock rätt lös så jag gräddade den i en form 1,5 liters. Och jag vågade inte heller snitta ngt mönster i den.

    • Hej, vad roligt att höra! Så lös ska däremot degen inte vara, du ska kunna forma ett bröd efter långjäsningen. Kanske att det blev fel mängd av något? Eller bytte du någon ingrediens? Huvudsaken det blev gott såklart :)

   • Micke med kniven

    Okej. Kan man jäsa det i kylskåp också?

    • Det kan man säkert men då får du nog antingen öka på mängden jäst eller jästiden. Inget jag provat med detta. Går utmärkt att ha det på köksbänken (eller ovanpå kylskåpet en kall vinterdag) 😊

     • Micke med kniven

      Okej. Nu har jag en sats deg på köksbänken och en i kylskåpet. Hittade något liknande recept kalljäst så jag testade 12g jäst. Vi får väl se. Anledningen till att jag frågar är att det kan vara smidigt att ha i kylen så att våra enormt nyfikna katter inte busar. Dom är nämligen lite överallt i lägenheten och i köket finns det alltid mycket att nosa på och busa med.

 • Stämmer det med 3 g jäst? 🤔😊

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?