Min trädgård

Skuggrabatten, ett par månader senare

7 augusti, 2013
Ibland är det roligt att backa bandet och se vilken fantastisk växtkraft som trädgården besitter. Den 30 maj presenterade jag vår skuggrabatt på framsidan, se hela inlägget här. Då i maj såg det ut så här:

 
 
Och nu i augusti ser det ut så här:
 
 
Ormbunkarna har vuxit till sig än mer och framför allt har alla hostor kommit upp och ger struktur åt rabatten. Den rödbladiga flädern, ’Black Beauty’, som då mest var grenar med små skott har skjutit fart och breder ut sina vackra mörka blad. Klematisen klättrar på flädern och bidrar med både gröna blad och vackra blålila blommor.
 
 
Och så astilben. Det här är en blomma som jag har lite svårt för, men just den här sorten, Astilbe ’Sprite’ tycker jag om. Den har tagit tid på sig att etableras i min skuggrabatt men i år är den riktigt fin. ’Sprite’ är en låg (ca 25 cm) astilbe med ett vackert mörkt grönt bladverk. Och så små ljusrosa blommor i augusti-september.
 
Tycker väldigt mycket om att kombinera olika former av bladverk liksom färger och blanda grönt med röd- och mörkbladigt. Dels blir det en fin kontrast, men det lugnar också intrycket och binder ihop rabatten på ett fint sätt. Och så spelar ljuset så vackert i de olika bladen, olika tider på dygnet.
 
För mig är bladen lika viktiga som blommorna.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.