Min trädgård

Soliga slänten • del 1

9 augusti, 2013
 
På vår baksida har vi en slänt där solen ligger på större delen av dagen. När vi flyttade in i vårt hus bestod den här ytan av ett gäng risiga ölandstokar bland gräs som inte ville växa. Det såg verkligen tråkigt ut. För fem år sen tog vi oss an slänten och grävde ur, grävde om, rensade bort ogräs med rekordlånga rötter och jordförbättrade med kompost. Sedan tog det roliga vid – planering och plantering. Det lite tråkiga med trädgård är att det kostar rätt mycket att köpa nya växter och växter av bra kvalitet. Och speciellt till en sådan här stor yta där vi nästan börjat från noll. Arbetet har därför pågått flera år och under tiden har strukturen fallit på plats och växtkompositionen tagit form. Vilket då blir fördelen med att det får ta sin tid. Nu vet jag precis vad jag vill komplettera de tomma utrymmena med och jag har det nöjet kvar.
 
 
Den här bilden är tagen från husets övervåning och visar en helhetsbild av släntrabatten. Det enda som inte kom med är en stor och gammal fin syren som finns längst till höger. Jag tänkte jag skulle presentera rabatten en del i taget och jag börjar just med ytan längst till höger. Jag ska också berätta att jag har som en vintergrön linje genom hela rabatten. Så här års syns inte de växterna så mycket, men under vinter och vår är de mer framträdande och ger lite färg åt baksidan alltmedan övrig växtlighet tar sin tid att träda fram. Ovanför vår tomtgräns finns en liten allmän remsa innan granntomterna ovan tar vid. Där finns en salig blandning av syrener, nypon, vintergröna och annat som ger slänten dess gröna kuliss.
 
 
Vi börjar längst till höger där ni ser syrenens blad. Sen kommer en kärleksört, som växer till sig när löjtnantshjärta ’Alba’ blommar i bakgrunden. Därefter i framkant Sköldpaddsört ’Alba’, där bakom Höstsilveraxet ’Brunette’ och längst bak Silveraxet ’White Pearl’. Bakom den här rabatten och gränsande mot granntomten växer en grön häck och bakom dessa perenner och mot häcken har jag planterat några olika pioner. Bland annat klassiska röda bondpioner som fanns här när vi flyttade in, men som jag flyttat hit bort. Och så en vit luktpion, ’Duchesse de Nemours’ som är fantastiskt vacker utslagen. Lite längre bak, precis vid rundningen ser ni en rosenspirea och i förgrunden lågväxande japansk starr och så det höga gräset, som är en Miscanthus (minns tyvärr inte namnet). En liten buxbom syns i hörnan och så avslutningsvis det allra senaste tillskottet – en buddleja ’Miss Ruby’ som jag hoppas ska trivas här i hörnan och breda ut sig ordentligt och få lite höjd. 
 
 
Gräs ’Miscanthus’  •  Buddleja ’Miss Ruby’  •  Höstsilverax ’Brunette’  •  Kärleksört
 
 
Syren  •  Bondpion  •  Löjtnantshjärta ’Alba’  •  Luktpion ’Duchesse de Nemours’
 
 
Så här kommer Höstsilverax ’Brunette’ att se ut längre fram i höst när den blommar.
En av mina absoluta favoriter.

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Design by Tornblad 9 augusti, 2013 at 19:19

  Ser jättefint ut! Jag kan noll om trädgård och sånt och skulle behöva lära mig massor. Men inser att det får bli lite pö om pö.

  PS: Tack för tips om blomfällan. Har redan lyckats fånga 2 stycken!

  Kram Malin

  • Reply annelie 9 augusti, 2013 at 19:43

   Tack, snälla Malin. Jag har också börjat från noll en gång, men blev fast :) För mig är trädgård ett stort intresse och väldigt mycket terapi. Och man läser sig massor av att läsa till sig kunskap men framför allt genom att prova och både lyckas och inte. Vad kul att fällan funkar :)) Kram.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.