Min trädgård

Soliga slänten • del 2

11 augusti, 2013
 
Tänkte fortsätta ta er med runt planteringen i vår soliga slänt. Mitt första inlägg kan du läsa här. När vi passerat det rundade hörnet så domineras början av långsidan av den vackra rödbladiga japanska blodlönnen, Acer Palmatum ’Atropurpureum’. Lönnen är placerad så att den hamnar i blickfånget när man i huset kliver in i vardagsrummet och så att man ser den från soffan. Kan alltså njuta av dess skönhet både inne och ute. Japanska lönnar är känsliga och ska helst stå skyddade. De första åren täckte jag vår lönn inför vintern med sand,  löv och fiberduk. Nu är den etablerad, breder ut sig och blir vackrare för varje år.
 
 
Japansk blodlönn, Acer Palmatum ’Atropurpureum’
 
 
Intill den japanska blodlönnen växer den rödbladiga smällspirean ’Diabolo’. Den är lättodlad och tål både sol och skugga, men de röda bladverken får finast färg i sol. Den är mörkare än blodlönnen och blir en fin kuliss till de övriga perennerna. Ovan syns även Anisisopen, ’Agastache Black Adder’ som jag har planterat ett par stycken av. Anisisopen trivs i sol eller halvskugga, blommar i juni – september och älskas av humlor, bin och fjärilar.
 
 
I mitten av långsidan tronar den lite mer färgglada sektionen. Här sprider den yviga blodtoppen, Sanguisorba officinalis ’Tanna’ ut sina bollar. Bakom tronar Echinacea Purpurea ’Magnus’, som jag skrivit lite mer om här. Och sen, ståtligast och högst av dem alla, den vackra Rosenflockeln – Eupatorium maculatum ’Atropurpureum’.
 
 
Anisisop Agastache ’Black Adder’ • Echinacea Purpurea ’Magnus’ • Blodtopp ’Tanna’ • Rosenflockel
 
 
Rosenflockeln är en hög och ståtlig perenn som kan bli upp till två meter hög. Den trivs bäst i sol men även lätt skugga går bra. Den blommar länge, från juli till september. Den här sorten ’Atropurpureum” har brunröda stjälkar och något mörkare blommor. Kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge. Snart slår den ut och blir alldeles fluffig och härlig.
 
 
Precis som i mina andra rabatter arbetar jag med att få in olika slags bladverk, både vad gäller färg och form. Som kantväxt i ett par sektioner längs med rabatten har jag arbetat med alunrot, Heuchera. Olika sorter, från ljust gröna med silvriga strimmor till mörkt purpurröda. Alunroten blir ett mjukt inslag i rabatten och plockar upp de rödbladiga växterna baktill vilket blir till en fin harmoni. Några till ska det planteras innan jag är nöjd. På de två nedre bilderna till höger syns en Bronsrodgersia som jag fick från en god väns trädgård i våras. En riktigt fin bladväxt med stora femdelade blad. Trivs i de flesta lägen och i soligt läge blir bladen så här fint bronsfärgade. Ska bli roligt att se hur den etablerar sig. Den är tydligen också pigg på att sprida sig sidledes. Ett fint sällskap till japanska blodlönnen och rödbladiga smällspirean. 
 
 
Alunrotens blad är fina länge, även i milt vinterklimat och den har blivit ett populärt inslag i höst- och vinterkrukorna. Alunroten blommar också under sommaren med små oansenliga, men vackra, blommor på en stängel. Det är dock mest för bladens skull som Alunroten hamnar i min rabatt.
 
 
Det slog mig att jag missade en perenn i mitt första inlägg om soliga slänten, nämligen vår höstflox. Den här plantan kommer från min farmor och farfars trädgård, från den tiden de bodde i sin villa. Och de i sin tur hade fått sin planta från min farfars föräldrars trädgård. Det är härligt att kunna dela med sig av sin trädgård.
 
 Det här är en perenn med mycket historia och kärlek.
♥ 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.