Min trädgård

Hosta – en perenn pärla

6 juni, 2013

Blomsterfunkia, eller Hosta fortunei, blev Årets perenn 2011

Funkia, som lika ofta kallas för Hosta (vilket är det vetenskapliga namnet) är en formstark och tålig perenn som skapar struktur och utgör en fin kontrast i perenna rabatten. Det är mest för bladens skull som jag älskar hostorna. De finns i en mängd varianter från grönt, gulgrönt, blågrått och vitbrokigt. Hostan trivs som bäst i vandrande skugga och det är också där man får den bästa upplevelsen av ljusets skiftningar.

På våren tittar knopparna upp som små spetsar i marken, sen reser de sig som trumpeter för att till sist breda ut sina vackra blad. Under sommaren kommer blommorna i täta klasar, ofta blå eller lila. På en del ställen klipper jag bort blomstjälken då det är bladen som jag vill ska spela huvudrollen.

 
Hostan kan planteras i rabatten som marktäckare eller solitär men även i kruka. Oerhört lättskött perenn. Ge dem lite kompost på våren. Enkla att dela och utöka rabatten med eller dela med sig av till vänner och bekanta.

Generellt gäller att blå-, grå- och vitbrokiga gillar halvskugga-skugga, medan gulbladiga och flerfärgade föredrar sol-halvskugga. De grönbladiga godtar allt, från djup skugga till sol. I min blomstrande slänt på baksidan har jag flera olika sorters hostor som stortrivs i den vandrande skuggan.

 
Hostan är en riktig liten pärla som jag hoppas att ni redan upptäckt eller nu blivit lite nyfikna på.

 

 

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply Maria Redström 6 juni, 2013 at 18:00

    Tack Annelie, där fick vi lösningen på rabatten på östersidan! Vackert med hosta under vit syren, där kirskålen agerar marktäckare idag…

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.