Min trädgård

I skuggan av ett träd

30 maj, 2013

Idag tänkte jag dela med mig av en fin komposition till en perenn rabatt i skuggigt läge. För några år sedan tog jag mig an en trött hörna i vår trädgård. Hörnan ligger på framsidan, mot gatan och gränsar mot grannens tomt. I hörnan står också ett fantastiskt träd, någon slags prydnadsapel, som till vår stora sorg undan för undan blivit sämre och som i år har väldigt lite liv i sig. Det blir tyvärr till att ta bort trädet inom kort. Det är oerhört vackert med en rabatt i skuggan av ett träd så det blir till att fundera på en ny lösning. När jag planerade hörnan utgick jag från Mästarrabatten 2008, som är komponerad av Henrik Morin. Kan varmt rekommendera Mästarrabatterna för både inspiration och färdiga idéer.

På morgonen är det ett fantastiskt ljus här. Nu under våren har lökarna avlöst varandra. Rysk blåstjärna Scilla Siberica Alba, Orkidé-narcisser, påsklilja Spellbinder och Kungsängslilja. Snart kommer Blek stjärnhyacint, Camassia cusickii.

Perennerna har nu skjutit fart och i rabatten återfinns flera sorters Hosta och Ormbunkar, vilka verkligen tillför liv, skirhet och härliga gröna nyanser. Blomsterfunkian ’Francee’ kontrasterar fint med sina gröna blad med vit kant. Ormbunkarna är Frilandsadiantum Adiantum pedatum, Majbräken Athyrium filix-femina, Regnbågsbräken Athyrium niponicum, Raggträjon Dryopteris affinis ’Crispa’, Träjon Dryopteris filix-mas ’Linearis’ och Träjon Dryopteris filix-mas ’Linearis Polydactyla’. Regnbågsbräken är så fin på våren när de nya bladen kommer och rullar upp sig. Då är den alldeles purpurfärgad. Senare får den violetta nerver och små silverfärgade blad.

Rabatten har flera inslag av olika buskar som ger stadga till formen. Hybrididegranen Taxus x media ’Hicksii’ ger en fin bakgrund och färg året om. Rödbladiga flädern Sambucus nigra ’Black Beauty’ har mörkt röda blad och om sommaren får den rosa, doftande blommor. Försöker hålla efter flädern som stortrivs, och stamma upp den.

Flädern får också som en andra blomning av en klematis som är placerad så att den kan klättra i det mörka bladverket. Klematisen är en Viticella ’Mrs T Lundell’ som blommar från juni till september med ljust rödvioletta blommor. Den har precis börjat visa sig men snabbt dragit iväg ett par decimeter.

En buske som jag verkligen vill slå ett slag för är Vingbenved, som brer ut sig så fint längst bak i bild. Den här sorten heter Eounymus alatus ’Compactus’ och är lågväxande. Ett oerhört vackert bladverk, under försommaren små oansenliga blommor som mot hösten utvecklas till röda frukter. Då är också busken som allra finast med sina intensiva höströda blad. Det som jag också gillar så mycket är korklisterna som bara de är en fröjd för ögat.

I rabatten finns även flocknävan Geranium cantabrigiense ’Biokovo’ som blommar med ljust rosa blommor i juni-juli. En fin marktäckare. Strax intill växer både Rödbladig alunrot Heuchera ’Rachel’ – med fint bladverk som skiftar i brons och med rosa blomvippor i jun-aug – och Astilbe glaberrima ’Sprite’ – en låg astilbe med skira ljusrosa blommor i aug-sep.

Rabatten har verkligen tagit sig fint och i år ska jag nog komplettera några tomma ytor. Och så blir det till att fundera på ett nytt träd. En lättskött rabatt med fin variation och vackra skiftningar under hela året som jag varmt kan rekommendera ♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.